Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

Katolik dünyasının merkezi Vatikan’da Papalık Mali Komisyonu'na ait bazı gizli belgelere yeni kitabında yer vererek "İkinci Köstebek Skandalı"na yol açan İtalyan gazetecilerden Gianluigi Nuzzi, sürece dair korkusunun olmadığını, işini yaptığını söyledi.

Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

Özel bilgileri ifşa etmesi nedeniyle Papa Franciscus’un doğrudan tepki gösterdiği ve hakkında adli süreç başlatılan iki gazeteciden biri olan "Haç Yolu (Via Crucis)" kitabının yazarı Nuzzi, Yabancı Gazeteciler Biriliğinde düzenlediği basın toplantısında, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konudan cumartesi haberdar edildiğini, hafta sonu olması sebebiyle avukat bulmakta güçlük çektiğini ve yine sabah saatlerinde iddianameye "şöyle bir göz atabildiğini" ifade eden Nuzzi, hakkındaki sürece dair hazırlanan iddianamenin bir kopyasını dahi almasına izin verilmediğine dikkati çekti.

Nuzzi,  avukatıyla davaya katılma talebinin hakim tarafından reddedildiğini dile getirerek, "Ben her duruşmaya gitmek istiyorum. Gidip, gözlerine görmek istiyorum. Bir korkum da yok, saklayacak bir şeyim de. Ben işimi yaptım. Bir gazeteci, elinde bir haber varsa bunu yayınlar, aksi takdirde farklı bir iş yapıyor demektir" diye konuştu.

Bu yargı süreciyle Vatikan’ın, kendisini küresel çapta kabul gören haklar olan ifade özgürlüğü ve bilgi edinme özgürlüğünün dışında bir yere koyduğunu belirten Nuzzi, "Papa’nın, her gün tatlı devrim mesajları göndermesinin aksine, gazetecilerin tabi tutulduğu bu süreç, gerici bir kilisenin ifadesidir. Bu sürecin beraatle sonuçlanmasını bekliyorum. Bir suç işlemedim” dedi.

Nuzzi, kitabında inanca, kiliseye karşı tek bir kelime dahi kullanmadığını savunarak, kilisenin herkesin kilisesi olduğunu, buna karşı pozisyon almasının söz konusu olmadığını da kaydetti.

İtalyan yazar, kiliseye ait paraların kötü şekilde idare edilmesinin devletin güvenliğini ilgilendiren bir şey olduğuna inanmadığını ifade ederek, iddianamedekilerin aksine bir ülkenin varlığını tehlikeye atacak ihlalde bulunmadığını savundu.

Kitabında yer verdiği Vatikan’a ait belgelerin baskı yoluyla alındığı iddiasını ise Vatikan’ın “şapkadan çıkardığı tavşan” olarak niteleyen Nuzzi, Yabancı Gazeteciler Birliğine gelişi öncesinde katıldığı bir radyo programında da Vatikan kendisini suçlu bulsa da İtalya’nın suçlu iadesine onay vermesini beklemediği söyledi.

Vatikan mahkemelerinde davaya bakan savcı yardımcısı Roberto Zannotti yaptığı açıklamada, davanın basın özgürlüğüyle değil, gazetecilerin söz konusu bilgileri teminindeki yasadışı davranışlarıyla ilgili olduğunu ifade etmişti.

İtalya'da 5 Kasım'da farklı yayınevlerinden satışa çıkan gazeteci Emiliano Fittipaldi'nin "Para Hırsı (Avarizia) ve gazeteci-yazar Gianluigi Nuzzi'nin "Haç Yolu (Via Crucis)" kitapları hakkında gizli belgeleri yayımladıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Gizli belgelerin Temmuz 2013'te oluşturulan mali komisyondan sızdığı tespit edilmiş ve sızıntıda rolü olduğu düşünülen eski komisyon sekreteri İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda ve memur Francesca Immacolata Chaouqui gözaltına alınmış, daha sonra Chaouqui ev hapsine tutulmuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz