Volkan Bozkır İtalyada

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İtalya’nın başkenti Roma’da resmi temaslarını sürdürüyor.

Volkan Bozkır İtalyada
Bakan Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB müzakere süreci ve Türkiye-İtalya ikili ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere sabah saatlerinde beraberindeki heyetle başkent Roma’ya geldi. Ziyaretleri sırasında kendisine Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin’in de eşlik ettiği Bakan Bozkır, öncelikle parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi AB Politikaları Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi. Gazetecilere açık olan iki dakikalık kısımda açılış konuşmasını yapan Komisyon Başkanı ve Demokrat Parti (PD) Milletvekili Michele Bordo, ülkesinin Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine desteğini hatırlatırken, “İtalya, sürekli olarak Türkiye’nin AB’ye katılımını destekledi ve desteklemeye de devam ediyor ki bu ülkemiz için öncelikli bir stratejik amacı teşkil ediyor. Biz Türkiye’nin, pozisyonu, tarihi, siyasi ve ekonomik ağırlığı bakımdan Ortadoğu’nun ve Akdeniz’in istikrarı için gerekli ve çok önemli bir ülke olduğuna ikna olmuş durumdayız. Aynı zamanda Avrupa’nın ekonomik gelişimine ve değerlerine çok anlamlı bir katkı sağlayabileceğini inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“JUNKER’E RAĞMEN TÜRKİYE’NİN AB’YE KATILIMINA DESTEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Ocak ayı başında sona eren İtalya’nın 6 aylık AB dönem başkanlığı döneminde de, AB Komisyonu Başkanı Jean Claudie Junker’in, önümüzdeki 5 yılda AB’ye başka katılım olmayacağını söylemesine rağmen kararlılıkla bu hedefi izlediklerini söyleyen Bordo, “Komisyonun, Türkiye ile genişlemeyi stratejik merkezine almasını ve katılım müzakerelerinin devamlılığına karar vermesini, özellikle de ekonomik ve parasal politikaya ilişkin başlığın açılması sürecini yeniden teyit etmesini sağladık” diye konuştu. Bordo ayrıca, 2015 yılında da Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu konusunda çalışacaklarını belirterek, özellikle 23 ve 24’üncü maddelerin açılması konusunda desteklerinin süreceğinin altını çizdi.
Bakan Bozkır’ın ise komisyona hitabı sırasında, desteğinden dolayı İtalya’ya teşekkür ettiği ve AB müzakerelerinin yanı sıra, Kıbrıs meselesini çözüme ulaştırma çabalarını da vurguladığı belirtildi. Bakan Bozkır daha sonra, Başbakanlık nezdinde AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri ve PD Milletvekili Sandro Gozi ile görüştü. İkilinin, Türkiye’nin AB müzakereleri, ilerleme raporu ve Kıbrıs meselesi gibi konuları ele aldığı açıklandı. Bozkır’ın, desteklerinden dolayı Gozi’ye de teşekkür ettiği kaydedildi. Bakan programının yarınki kısmında ise, İtalya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından İtalya Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenecek seminerde konuşma yapacak, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu AB Politikaları Komisyonu’na hitap edecek ve son olarak Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz