Yaşam için kaçış!

Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye sığınan 23 kişi, Mardin'de yeni bir hayat kurmak için yetkililerden destek bekliyor.

Yaşam için kaçış!

Van'da bir süre mülteci geçici barınma yerlerinde kaldıktan sonra, aldıkları sevk kağıdıyla dün Mardin'e gelen Afgan Hasanzade, Kulibek ve Kadiri aileleri, yeni bir hayat kurmak istiyor.

YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

Mardin'e gelerek Valilik yanındaki Adliye Parkı'nda beklemeye başlayan Afganlılardan Muhammet Asıf Hasanzade, gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 oğlu ve eşi ile birlikte, 29 yıldır mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşamalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Pakistan ve İran'daki mülteci kamplarında kaldıklarını ifade eden Hasanzade, şunları söyledi:

İRAN SINIR DIŞI ETMİŞ ONLARI

"İran bizi Afganistan'a geri gönderdi. Orada düşmanlarımız var. Ben savaşta gözlerimi kaybettim. İki kardeşimi ve annemi kaybettim. Ailemden 3 şehit verdim. Burada 9 kişilik bir aileyiz. 3 oğlum da İran'da. Onlara evli oldukları için İran'da kalma izni verildi. Bir süre Mardin'de yaşamak istiyoruz. Yeni bir ev ve düzen için destek bekliyoruz. Daha sonra çocuklarımın daha iyi eğitim almaları için Kanada'ya gitmek istiyorum. Türkiye'den de bu süre içinde bizi himaye etmelerini,

çocuklarımızı okula göndermeleri ve destek olmalarını istiyoruz."

TALİBAN İKİ OĞLUNU İSTEYİNCE KAÇTI

Taliban'a bağlı bir örgütün iki oğlunu intihar eylemlerinde kullanmak için kendilerinden dilekçeyle istediğini savunan Hasanzade, "Pakistan'a yerleştiğimizde düşmanlarımız gelip bizi buldu. O yüzden Pakistan'dan İran'a kaçtık. İran da geçen yıl bizi Afganistan'a gönderdi. Orada bize bir dilekçe verildi. İki oğlumu benden istediler. Oğullarımı vermediğim takdirde 100 bin dolar istediler. Oradan kaçtım. Hepsinin bende belgesi var" diye konuştu.

SADECE ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ

Fazıl Ahmet Kulibek de eşi ve çocuklarıyla önce Van'a, oradan da Mardin'e geldiklerini, Türkiye'ye okul çağındaki çocuklarının iyi bir eğitim almaları için geldiklerini söyledi.

Özbek asıllı Metin Kadiri ise Kulibek ailesi ile Van'da karşılaştıklarını, aynı kaderi paylaştıklarını ve İslam ülkesi Türkiye'den destek beklediklerini kaydetti. Öte yandan yetkililer, ailelere Mardin Valiliği'nce gereken yardımın verileceğini bildirdi.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler