Yaser Arafat'ın ölüm nedeni

Filistinli uzmanlar, Filistin eski lideri Yaser Arafat'ın makamına zehrin nasıl sokulduğuyla ilgili araştırma yapılması talebinde bulundu.

Yaser Arafat'ın ölüm nedeni

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, ailesinin onay vermesi durumunda, Arafat'ın mezarının açılıp otopsi yapılmasını engelleyecek hiçbir dini ve siyasi durumun bulunmadığını söyledi.

Filistin Haber Ajansı'ndan edinilen bilgiye göre Rudeyna, ''Filistin Devleti her zaman için Arafat'ın ölüm nedeninin araştırılması için tam bir işbirliğine ve tüm imkanları sağlamaya hazırdır'' açıklamasını yaptı.

Filistinli siyasi analist Hani el-Ukkad, Arafat'ın ölüm nedeniyle ilgili soruşturma yapan komisyonun, ''Arafat nasıl zehirlendi ve Arafat'ın Ramallah'taki konutuna zehri kim soktu" sorusuna cevap bulması gerektiğini söyledi.

FİLİSTİN YÖNETİMİ ARAŞTIRILIYOR

Ukkad, ''Filistin yönetimi bu konunun aydınlığa kavuşturulması için uluslararası bir komisyona ihtiyaç duymaktadır. Komisyonun raporu doğrultusunda İsrail'e karşı uluslararası alanda şikayetlerimizi sunabiliriz'' dedi.

Filistinli siyaset uzmanı Samir Avad ise ''Filistin'deki araştırma komisyonu öncelikle Arafat'ın vefat sebebini bilimsel olarak açıklığa kavuşturmalı, daha sonra bu kimyasal zehrin Arafat'ın vücuduna nasıl sirayet ettiği sorusuna cevap bulunmalıdır. Daha sonra yapılması gereken ise vefatına sebep olanlara karşı atılacak adımlardır'' diye konuştu.

Avad, Filistinli yetkililerin cevap vermesi gereken en önemli sorunun, ''Filistin halkı, Arafat suikastının arkasında İsrail'in olduğunu bilmesine rağmen bu konu neden bugüne kadar açıklığa kavuşturulmadı'' sorusu olduğunu belirterek, delillerin, Arafat'ın ölümündeki tek suçlunun İsrail olduğunu gösterdiğini öne sürdü.

İSRAİLLİ ÜST DÜZEY YETKİLİLER

İsrailli üst düzey siyasi yetkililer ise Filistin tarafından öne sürülen iddiaları tamamen reddettiklerini bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Arafat'ın adli tıp kurumundan alınmış vefat raporu, eşi Suha'daki dosyada mevcuttur. Arafat, Fransız sağlık ekipleri tarafından tedavisinin yürütüldüğü tanınmış bir hastanede hayatını kaybetmiştir. Tedavisiyle ilgilenen doktorlar, Arafat'ın ölüm sebebini gayet iyi bilmektedir'' denildi.

İsviçre'deki Lausanne Radyasyon Fiziği Enstitüsü kurumunda yapılan araştırmada, Filistin eski lideri Yaser Arafat'ın ölümünden az bir süre önce kullandığı kişisel eşyalarında anormal düzeyde radyoaktif polonyum-210 maddesine rastlandığı açıklanmıştı.

Arafat hastalandıktan birkaç ay sonra 11 Kasım 2004'te Fransız Askeri Hastanesinde hayatını kaybetmiş, cenazesi, Ramallah'ta toprağa verilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz