Yemen, ülkede sürdürülebilir barışın sağlanması çağrısı yaptı

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Yemen'de "ayrımcılık ve dışlama" olmadan sürdürülebilir barışın sağlanması çağrısında bulundu.

Yemen, ülkede sürdürülebilir barışın sağlanması çağrısı yaptı

Alimi, ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'nda konuştu.

Uluslararası toplumun Yemen'in egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Alimi, Yemen'de barışa yönelik çabalara değindi.

Alimi, "Suudi Arabistan ve Umman Sultanlığı'nın övgüye değer çabalarını sürdürmesiyle Husilerin uluslararası, bölgesel irade ve halk iradesine boyun eğmesine yönelik umutlar tazeleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ayrımcılık ve dışlama" olmaması talebinde bulunan Alimi, sürdürülebilir barışın sağlanması çağrısı yaptı.

Alimi, istenen barışın, "Yemenlilerin hak ve özgürlüklerini koruyan, vatandaşlar arasında eşitlik, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleriyle iyi komşuluk ilişkileri ve ortak çıkarlar oluşturulmasını sağlayan kurumlardan oluşan bir devlet inşa etme gücünü" kapsadığını söyledi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e desteğine değinen Alimi, bunun, devlet kurumlarının çöküşünü engellediğini aktardı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, 14 Eylül'de ateşkes ve siyasi çözüm görüşmelerini tamamlamak üzere Husileri Riyad'a davet etmişti.

Riyad'ın davetini kabul eden Husi heyeti, 5 gün süren görüşmelerinin ardından 19 Eylül'de Riyad'dan ayrılmıştı.

Böylece, Yemen'de iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez Husi bir heyet Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan, Husi heyetin Riyad temaslarına ilişkin dün yapılan açıklamada, "Yemen'deki barış sürecini destekleyecek bir yol haritası oluşturulmasına yönelik gerçekleştirilen görüşmelerin olumlu sonuçlarının memnuniyetle karşılandığı" ifade edilmişti.

Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam da, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, heyetin Riyad'a varır varmaz Suudi tarafıyla kapsamlı toplantılar yaptığını ve bu toplantılarda önceki turda ortaya çıkan anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için bazı seçenekleri ve alternatifleri konuştuklarını belirtmişti.

'DEKİ İÇ SAVAŞ VE SİYASİ ÇÖZÜM ÇABALARI

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de 9 yıldır süregelen krizi sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmanın hazırlanması için Suudi Arabistan ve Umman aylardır Yemen hükümeti ile Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Çok Okunan Haberler