Yunanistan'ın hâlâ umudu var

Yunanistan AB/IMF ile anlaşmaya varılması için umutlu ancak giderilmeyen sorular var.

Yunanistan'ın hâlâ umudu var

Yunanistan, iki yılda alacağı ikinci Avrupa Birliği/Uluslararası Para Fonu yardım paketine ilişkin anlaşmanın gelecek hafta yapılabileceğinden umutlu ancak diğer Euro ülkeleri, bazı tartışmalı konuların hâlâ ortada durduğuna işaret ediyorlar.

Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, 130 milyar Euro'luk ikinci yardım paketine hak kazanmak için istenilen koşulları yerine getirdiklerini söyledi.

Gergin geçen görüşmelere katılan bir Alman yetkili, Yunanistan'ın sorumluluklarının henüz bitmediğini söyledi. Yunanistan, görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, haftaya pazartesi yapılacak Euro ülkeleri maliye bakanları toplantısından olumlu bir karar çıkacağını umuyor.

Venizelos dün gece gazetecilere yaptığı açıklamada, 3.3 milyar Euro'luk bütçe kısıntısının dışında AB ve IMF'nin istediği 325 milyon Euro'luk ek kesintinin nereden yapılacağı konusunda hükümetin karara vardığını söyledi.

Bakan, koalisyon hükümetindeki iki partinin liderinin de, reformların uygulanacağı yolunda kreditörlerin istediği yazılı taahhüdü verdiklerini belirtti.

ATİNA'YA GÜVEN ZAYIF

AB kaynakları, Atina'ya karşı güvenin zayıfladığı Euro Bölgesi'nde yetkililerin Yunanistan'ın sorunlu iflasına yol açmamak kaydıyla, yardımın bir kısmını veya tümünü ertelemenin yollarını aradıklarını söylüyor.

Yunanistan, 20 Mart'ta vadesi dolacak olan 14.5 milyar Euro'luk borcunu ödeyemezse iflasa girecek.

Euro ülkeleri maliye bakanlarının dün telekonferans yoluyla yaptıkları toplantı öncesinde, Nisan ayında yapılması beklenen seçimlerin favorisi olarak gösterilen muhafazakar Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras, daha önce direndiği taahhüt mektubunu imzaladı. Sosyalist lider Yorgo Papandreou da aynı taahhüdü yerine getirdi.

Venizelos, Euro ülkeleri maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un pazartesi günü yapacağı toplantıya kadar Euro yetkililerinin kalan ayrıntıları da çözümleyerek, özel sektör katılımı (PSI) olarak bilinen ve Yunanistan'dın büyük borç yükünü azaltacak tahvil takası anlaşmasının da yolunun açılacağını umduğunu söyledi.

Venizelos "Bu konuları Eurogroup çalışma grubu Brüksel'de pazar günü hazırlayacak ve umulur ki, kurtarma programının nihai onayının ve PSI anlaşmasının açıklanmasının pazartesi günü mümkün olacak" dedi.

Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker telekonferans sonrası yaptığı açıklamada bazı ilerlemeler sağlandığını söyledi ancak ayrıntı vermedi. Juncker, "Programda uygulamanın denetimini güçlendirmek ve önceliğin borç ödemesine verileceğini güvence altına almak için bazı mekanizmalar konusunda daha çalışmak gerekiyor" dedi.

Kamuoyunun Yunanistan'ın kurtarılmasına karşı olduğu Almanya'da bir yetkili, "Programın sürdürülebilir olup olmadığı konusunda Almanya ve diğer bazı euro ülkelerinin çok önem verdiği bazı sorunlar hâlâ ortada" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble SWR2 radyosuna yaptığı açıklamada, "Yunanistan'daki iç siyasi tartışmalara ve anketlere baktığınızda, seçimlerden sonrası için, Yunanistan'da şimdi anlaşmaya vardığımız konularda kimin güvence verebileceği sorusu ortaya çıkıyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz