20 bin 265 öğrenci Kürtçeyi seçti

Seçmeli dil dersleriyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 20 bin 265 öğrencinin, dil bilimcilerin Kürtçe'nin lehçeleri olarak kabul ettiği Kurmanci ve Zazaca dersini seçtiğini açıkladı.

20 bin 265 öğrenci Kürtçeyi seçti

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 20 bin 265 öğrencinin, Kurmanci ve Zazaki derslerini seçtiğini açıkladı.

Bakan Özer ayrıca, 5-6-7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin Adığece (Latin alfabesinde), Abazca (Kiril alfabesinde), Lazca, Gürcüce, Arnavutça, Boşnakça dillerini de tercih edebildiğini bildirdi.

Seçmeli ders süreci

Türkiye’de ortaokullarda Kürtçe seçmeli dersler için tanınan süre 7 Şubat’ta dolmuştu.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başlamış, seçmeli derslerin tercih süreci 7 Şubat tarihine kadar devam etmişti.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyordu ve seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin seçmesi gerekiyordu.

Öğrencilerin seçmeli dersler arasında yer alan, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî/Zazakî lehçelerini tercih etmesi için yoğun bir kampanya yürütülmüştü.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler