Görüş Bildir

65 bin öğrenci için yeni yol haritası

YÖK, puan esasına dayalı olarak yeniden yerleştirilecek öğrencilerle ilgili yol haritasını belirledi.

65 bin öğrenci için yeni yol haritası

Buna göre bu öğrenciler, ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecekler, puanları yetmezse en düşük taban puanlı programa gidecekler. Lisansüstü ve yabancı öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen “koordinatör üniversiteler”de eğitimlerine devam edecekler. Öğrenciler, diğer öğrencilere tanınan haklar çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.

Kapatılan üniversitelerdeki 65 bini aşkın öğrenci, sınava girdikleri yılın puanları esas alınarak yeniden bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilecek olmanın telaşını yaşıyor. Yeni düzenlemenin açıklandığı önceki günden bu yana YÖK önünde nöbet tutan öğrencilere, bilgi notu dağıtıldı. YÖK’ün girişindeki danışmaya bırakılan bilgi notunda, yapılacaklarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

EN DÜŞÜK TABAN PUANLI PROGRAMA YERLEŞTİRİLECEK

“Kapatılan üniversitelere kayıtlı tüm ön lisans ve lisans öğrencileri (özel yetenek sınavı ile kayıt yaptıranlar dâhil), üniversiteye girdikleri yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile kayıt yaptırdıkları programların taban puanları esas alınmak suretiyle, yapacakları tercihler dikkate alınarak ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecek. Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrenciler, aynı isimli öğretim dili Türkçe programları da tercih edebilecek. Öğretim dili Türkçe olan programlardaki öğrenciler, aynı isimli öğretim dili yabancı dil olan programları da yabancı dil yeterlilik koşullarını sağlayarak tercih edebilecek. Tercihlere yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait ilgili puanı dikkate alınacak. Öğrencinin puanının sınava girdiği yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek.

KOORDİNATÖR ÜNİVERSİTE

Kapatılan vakıf yükseköğretim kuramlarındaki lisansüstü programlardaki öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrenciler koordinatör üniversiteye yerleştirilecek. Öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumuna ödemekte olduğu ücreti, 667 sayılı KHK uyarınca eğitime devam edecekleri yükseköğretim kurumuna ödeyecek, bu ücretin her eğitim-öğretim yılında TÜFE oranında arttırılacak.

YATAY GEÇİŞ YAPABİLECEKLER

Öğrenciler diğer öğrencilere tanınan haklar çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için gerekli olan öğrenci belgesini e-devlet üzerinden alabilecek. Öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından daha önce aldıkları belgeler ile yatay geçiş için başvuru yapabilecek.

YAZ OKULLARI VE BÜTÜNLEME

Öğrencilerin yaz öğretimine ilişkin işlemlerin koordinatör üniversite tarafından düzenlenecek, koordinatör üniversite tarafından yaz öğretimi yapılamaması durumunda yerine bütünleme sınavı yapılabilecek. Öğrencilerin belge düzenlenmesi işlemleri koordinatör üniversite tarafından yürütülecek.

DİPLOMALAR DA KOORDİNATÖRDEN

Mezuniyeti hak etmiş olduğu halde üniversitelerinin kapanmasından dolayı diploma alamayan öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversiteler, öğrenim görmekte olan öğrencilerin diplomaları yerleştirilecekleri üniversiteler tarafından düzenlenecek.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi