Görüş Bildir

ALES giriş belgeleri erişime açıldı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi giriş belgeleri erişime açıldı.

ALES giriş belgeleri erişime açıldı

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Mayıs'ta yapılacak ALES'e başvuran adayların, sınava girecekleri bina ve salonlara yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylara, sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, giriş belgelerini, T.C kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden edinecek.

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken, belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen gösterecek. Adayların bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları, belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret bulunmamasına özen göstermeleri gerekiyor.

Giriş belgesini (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınav gününden önce adayların sınava girecekleri binayı, adres bilgisini teyit etmek, ulaşımını ve ulaşım süresini öğrenmek amacıyla gidip görmeleri yararlarına olacak. Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar sınav binalarına ve salonlarına yüzü açık, sınav görevlilerince kimlik kontrolü yapılabilir bir şekilde alınacak. Yüzü kimlik tespiti yapılmasına uygun bir şekilde açık olmayan adaylar, sınav bina/salonlarına alınmayacak.

Adayların sınava girebilmeleri için giriş belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil), tutuklu veya hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ile ve 7 rakamın oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi avukat kimlik belgesi, özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak.

Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi