Amerikanvari laboratuvar

Amerika'daki Laboratuvarın Benzeri Dicle Üniversitesi'ne Kuruluyor

Amerikanvari laboratuvar

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Dicle Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Projesinin Yürütücüsü Prof. Dr. Hamdi Temel, 2009'da temeli atılan laboratuvarın Türkiye'de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olacağını ifade etti. Temel, laboratuvar için uzman ve araştırma görevlilerinin de hazır olduğunu dile getirdi.

BİLİM ADAMLARI İÇİN MERKEZ OLACAK

Laboratuvarın bilim adamları ve araştırmacılar için bir merkeze dönüşeceğini ifade eden Temel, üniversite, devlet kurumları ve endüstri sanayisinde çalışan araştırmacılar için merkezin öngörüldüğünü belirtti. Bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi olmasını amaçladıklarını kaydeden Temel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerel endüstriler ve teknokent ile işbirliği içinde çalışarak Dicle Üniversitesi'nin, ulusal ve uluslararası proje yönetim potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Diyarbakır ve çevresindeki bilim adamları ile yatırımcılar arasında bir köprü olmayı ve üretime yönelik yatırımları bilimsel olarak desteklemeyi hedefliyoruz. Özel ve devlet kurumlarının test ve ölçme ihtiyaçlarına ürün geliştirme ve üretim aşamasında da destek olacaktır. Ortadoğu'da bulunan üniversitelere ulaşmayı ve buralardaki araştırmacıların ihtiyaçlarına cevap vermeyi de planlıyoruz. Avrupa ve Asya'daki bilimsel araştırma merkezleri ile güçlü bir iletişim ağı kurarak uluslararası ortak projelere imza atmayı hedefliyoruz."

Araştırma Merkezi'nin geleceğe yönelik hedeflerini anlatan Temel, malzeme bilimi, nanoteknoloji ve biyo-teknoloji gibi alanlarda uluslararası araştırma tesisi ve bilim merkezi olmaya aday olduklarını kaydetti. Temel, "Sağlık bilimlerinden fizik, mühendislik, biyoloji ve moleküler biyolojiye kadar 12 farklı bölüme hitap edecek bir merkezi laboratuvarı inşa etmeye çalışıyoruz." dedi.

DOĞU VE GÜnEYDOĞU'YA HİTAP EDECEK

Bölgede yer alan bilim adamlarının da laboratuvarda çalışma yapmak için kendilerine başvurduğunu dile getiren Temel, sadece Güneydoğu değil Ortadoğu'ya hitap edeceklerini kaydetti. Ortadoğu'daki birçok ülkenin bilimsel analizlerini Uzakdoğu ve gelişmiş ülkelerde yaptırdığını dile getiren Temel, "Kurduğumuz ekibimizle birlikte laboratuvar bittikten sonra komşu ülkeler başta olmak üzere Ortadoğu'daki ülkeleri gezmeye ve ülkemize davet etmeye başlayacağız. Şu anda laboratuvarımızdan haberdar olan birçok bilim adamı bize başvuruyor. Laboratuvarın tamamlanmasını da bekliyor. Hindistan ve İran gibi ülkelerde çalışan bilim adamaları bize başvurmaya başladı." şeklinde konuştu. Temel, ana binaya ek olarak Sağlık Araştırma Merkezi'nin de yapıldığını kaydetti.

Merkez'de X-ışınları, elektron mikroskopları, yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi ve kromatografi, iletkenlik, kalibrasyon, baz istasyonu, kimyasal analiz, biyoloji, fizik, moleküler biyoloji, elementel analiz ve voltametri, termal analiz ve spektroskopi, diş, tarım ve mekanik test laboratuvarları bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz