Bakan Özer: Tüm vatandaşların matematik öğrenmeye ihtiyacı var

Matematik seferberliği kapsamında düzenlenen programa katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, matematiğin bir dil olduğunu ve bu dilin herkese lazım olduğunu söyledi.

Bakan Özer: Tüm vatandaşların matematik öğrenmeye ihtiyacı var

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, matematik seferberliği kapsamında düzenlenen Matematik Dijital Eğitim Platformu Tanıtım Töreni'ne katıldı. ?

Bakan Özer, Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin son yirmi yılda eğitimin yanında tüm alanlarda vatandaşların kitlesel olarak hizmete kavuştuğu bir dönem olduğunu vurguladı.

Geçmişteki eğitim tartışmalarına bakıldığında imkân verilmeden suçlamaların olduğu bir dönemin yaşandığına işaret eden Özer, imkân vermeden sorgulama, suçlama döneminden her türlü imkânın verildiği ve hiçbir ayrımcılığın yapılmadığı bir eğitim dönemine tanıklık ettiklerini kaydetti. Özer konuşmasına şöyle devama etti: "PISA ve TIMSS gibi uluslararası araştırmaların sonuçlarına bakın. Türkiye her girdiği döngüde hem puanlarını hem de dünya sıralamasında sürekli sıralamasını yükselterek çıktı."

Bazı kesimlerin, eğitime erişimi, eğitimin kapsayıcılığının engellenmesinin bir aracı olarak kullandığına işaret eden Özer, yıllardan beri bu ülkede dile getirilen kültürel vesayetin, kültürel egemenliğin bu ülkenin çocuklarıyla paylaşılmama direncinin karşılığı olarak üretilen eğitim politikaları olduğunu söyledi.

Bakan Özer, TÜBİTAK Başkanı'nın konuşmasına atıfta bulundu ve matematikle ilgili yıllardan beri dile getirilen problemlerin varlığına işaret ederek "Ama hep halının altına süpürülüyordu, kabullenilmiyordu, bir savunma refleksi içerisindeydi. İlk kez burada bir sıkıntımız var ve bunu biz çözmek istiyoruz diye bir iradeyle yola çıktık. Bakanlık olarak eksikliklerimiz neler? Varsa onları tespit ederek hedeflerimizi koyup adım adım o hedeflere ulaşmak için gece gündüz tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

"Matematik bir dildir, bu dil hepimiz için lazım olan bir dildir"

"Matematik bir dildir. Bu dil hepimiz için lazım olan bir dildir." diyen Özer, matematikle ilgili paradigmayı da değiştireceklerini söyledi. Bakan Özer konuşmasına şöyle devam etti: "Tüm çocuklarımızın, tüm vatandaşlarımızın matematik öğrenmeye ihtiyacı var çünkü matematik hayatı anlamanın, hayatın içindeki gizli verileri okuyabilmenin ve rasyonel bir şekilde geleceğe projeksiyon yapabilmenin en önemli enstrümanı. Onun için geçmişte matematik felsefeyle ilgili yerlerde 'geometri bilmeyen giremez' diye yazılar yazılırdı."

 Bakanlık olarak matematikle ilgili söz konusu problemi kısa süre içerisinde gidermek için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Özer, "İnşallah, bunu da başaracağız. Bunun ilk adımını yaz okullarıyla başlattık. Bu yaz öğrencilerimizi, çocuklarımızı yalnız bırakmadık. Bilim ve sanat merkezlerinde bilim ve sanat yaz okulları. Diğer taraftan matematik seferberliği kapsamında 4. sınıftan 12. sınıfa matematik yaz okulları.... Aynı zamanda 4. sınıftan 12. sınıfa tüm öğrencilerimizin ücretsiz olarak yaralandığı İngilizce yaz okullarını açtık ve yaklaşık bir milyon çocuğumuz bu kurslardan yararlandılar. İnşallah, sahadan aldığımız geri beslemelerle önümüzdeki yazlar da her tatilde vatandaşlarımızın ücretsiz olarak gittiği, her noktada ulaşabildiği yaz okul çeşitliliğini arttırmaya devam edeceğiz. İşte bugün de bu çalışmaların bir aşaması olan Matematik Dijital Eğitim Platformu'nun tanıtımını yapıyoruz. Bugün itibarıyla açacağız. İçinde eğitimin tüm seviyelerinde, tüm kademelerindeki öğrencilerimizin yararlanabileceği, materyallerin olduğu ama bir oyun kıvamında, zevk alabilecekleri, barışabilecekleri bir şekilde enstrümanların yerleştirildiği bir platform. Bu platform bir başlangıç, mutlaka eksiklikleri vardır ama TÜBİTAK'ımızın destekleriyle, Bakanlığımızın tüm bürokratlarının destekleriyle sürekli yenilenerek hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz aynı zamanda velilerimizin de keyifle takip edebileceği bir platformu eğitim sistemimize kazandırmış olmanın mutluluğunu taşıyoruz. Ben sürece büyük destek veren bakan yardımcılarımıza, genel müdürlerimize, tüm eğitim birimlerimize çok teşekkür ediyorum. Yine TÜBİTAK Başkanımızın şahsında TÜBİTAK'ta bu sürece katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu platformunun hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz