Bu müfredat güne sığar mı?

4+4+4'e göre ilkokul ve ortaokullar içim ders çizelgeleri açıklandı. Artan ders saatleri bu müfredat bir güne sığar mı sorusunu gündeme getirdi

Bu müfredat güne sığar mı?

Talim ve Terbiye Kurulu, 2 hafta önce yayımladığı taslak ders çizelgesinin ardından ilk ve ortaokullar için 4+4+4 eğitim sistemine uygun yeni çizelgeyi açıkladı. İlköğretim 4. sınıfta başlayan yabancı dil eğitimi 2. sınıfa alındı.

Haftalık ders sayısı seçmeli derslerle birlikte ilkokul için 30 saat, 5. ve 6. sınıflar için 36’şar, 7. ve 8. sınıflar için 37’şer saat oldu. Eski sistemde 1-8 sınıflarda derslerin toplamı 30’ar saatti. Seçmeli derslerin sayısı 6 ana başlık altında 21 oldu. Bu dersler arasında Kuran-ı Kerimve Hz.Muhammet’in Hayatı’nın yanı sıra İslam, Hıristiyanlık, Alevilik gibi diğer dinlerin de öğretileceği Temel Dini Bilgiler dersi yer alıyor.

21 SEÇMELİ DERS VAR

Çizelgeye zorunlu birinci sınıfa başlama yaşı 66 aya uygun olarak birinci sınıftan itibaren haftada 5 saat, ”Oyun ve Fiziki Etkinlikler” dersi konuldu. Türkçe haftada 11 saatten 10’a, Matematik 4 saatten 5’e yükseltildi. 2 saat Beden Eğitimi kalkarken, Görsel Sanatlar ile Müzik dersleri 2’şerden birer saate düştü. Seçmeli ders Vatandaşlık ve Demokrasi eğitiminin adı “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” oldu ve 4. sınıfa 2 saat zorunlu ders olarak konuldu.

Seçmeli dersler 6 yerine 5’te başlıyor, haftalık ders saati sayısı 5’ten 8 saate çıkıyor ve dersler 2 saat. 10 seçmeli ders sayısı, 6 ana başlıkta 21’e yükseldi. Kürtçe’nin de öğretileceği Yerel Diller ve Lehçeler’in yanı sıra Düşünme Eğitimi, Hukuk ve Adalet, Drama, Zekâ Oyunları, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri gibi seçmeli dersler bulunuyor. 1. sınıflara 4 saat, 2-3’lere de 2’şer saat serbest etkinlik dersi var.

MODÜLER YAPI GELDİ

Öğrenciler seçmeli dersten birini isterlerse 5’ten başlayarak ya da son sınıfta da alabilecek. Örneğin Kuranı Kerimdersini ilk kez 7. sınıfta alan öğrenci 5. sınıfta alanla aynı sınıfı paylaşabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz