Çocuklar sirkte buluştu

Mardin'de savaş mağduru Suriyeli ve Iraklı ile dezavantajlı Mardinli çocuklar, Mezopotamya Sosyal Sirk Okulundaki sanatsal etkinlikler ile çeşitli kurslarda eğitim alıyor.

Çocuklar sirkte buluştu

Mardin'de Her Yerde Sanat Derneği, savaş mağduru Suriyeli ve Iraklı ile dezavantajlı Mardinli çocuklara başta sirk olmak üzere çeşitli sanat dallarında eğitim veriyor.

 Mezopotamya Sosyal Sirk Okulunda çocuklar, sirkin yanı sıra resim, müzik, İngilizce, Türkçe, el sanatları kursuna katılıyor. Türkiye'deki gönüllülerin yanı sıra ABD ve Avrupa'dan gelen eğitmenler de öğrencilere alanlarıyla ilgili bilgiler aktarıyor.

Her Yerde Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Pınar Demiral, AA muhabirine, 5 yıl önce açtıkları Türkiye'deki ilk ve tek sirk okulunda sosyal entegrasyon ve davranışlarının gelişmesi yönünde eğitimler verdiklerini söyledi.

Okulda yaptıkları bütün faaliyetlerin ücretsiz olduğunu belirten Demiral, hafta içinde yarım gün hafta sonun ise tam gün eğitim verdiklerini aktardı.

SİRKTE BULUŞTULAR

Mardin ve Gaziantep valilikleri, BM Göçmenler Yüksek Komiserliği ve UNICEF gibi kurumlarla projeler yürüttüklerini vurgulayan Demiral, "Savaş ortamından gelen çocuklar burada gördükleri eğitimlerle içerisinde bulundukları psikolojik durumları üzerinden atıyor." dedi.

Fotoğraf ve sanat eğitmeni Lily İlgrad ise Türkiye'de çocuklarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

İlgrad,  "İtalyalı'yım ama İngiltere de yaşıyorum. Bir ay önce Mardin'de bulunan göçmen çocuklar için buraya geldim. Türkiye'nin Suriyeli ve diğer göçmenlere olan yaklaşımı çok takdir ediyorum. Umarım Avrupa'da, Türkiye gibi sığınmacılara bu şekilde destek sağlar." diye konuştu.

4 yıl önce Türkiye'ye gelen Suriyeli Ahmed Haydo (16) ise 2 yıldır eğitimlere devam ettiğini belirtti. Hayda, Suriye'de savaşın sona ermesi durumunda ülkesine dönüp öğrendiklerini arkadaşlarına öğretmek istediğini söyledi.

Suriyeli Fatma Ali (12) ise  kendilerine bu imkanları sağlayanlara ve Türkiye'ye teşekkür etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz