Dersimiz darbe

Diyarbakır'da 2016-17 eğitim-öğretim yılı, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ilk ders ile başladı. 1616 okul, 12 bin 959 derslikte, 18 bin 259 öğretmen görev alırken; 440 bin 217 öğrenci ders başı yaptı.

Dersimiz darbe

Muhammed YILDIZ/Tahir KARAKEÇİ/M. Emin FİDAN/M. Şerif DOĞRU

Diyarbakır'da eğitim-öğretim yılının ilk dersinde öğrencilere, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan broşür dağıtıldı. Önsüzü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılan, '15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimizin Anısına' başlıklı broşürde öğrencilere; darbenin ne olduğu, darbe girişiminde yaşamını yitiren şehitler, 15 Temmuz gecesindeki gelişmeler yeralırken, son sayfalarında 'Demokraksi Nöbetleri ile Yenikapı Mitingi' konusuda öğrencilere bilgiler aktarıldı.

İLK DERS 15 TEMMUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilere hitaben broşürde yaptığı önsözün girişinde, 'Binlerce yıldır yaşadığımız ve zengin bir medeniyet inşa ettiğimiz coğrafyamızda nice savaşlar, nice ihanetler yaşadık. Ve her defasında vatanımıza sahip çıktık' ifadelerini kullandı.  Terör örgütüyle ilişkileri olduğu iddiasıyla tedbiren görevden uzaklaştırılan öğretmen açığına rağmen Diyarbakır'da, bin 616 okuldaki 12 bin 959 dersilkte, 18 bin 259 öğretmenle öncülüğünde, 440 bin 217 öğrenci dersbaşı yaptı.

OKULLARDAKİ YASAK

Öte yandan, açılış töreni düzenlenmeyen kentte, yeni eğitim ve öğretim yılı, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gazetecilere uyguladığı sansürle başladı. Okulun ilk günü nedeniyle görüntü almak için okullara giden gazeteciler, idarecilerin engellemeleriyle karşılaştı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullardan görüntü alınmasının yasaklandığını belirten idareciler, görüntü almaya çalışan bazı gazetecileri kovaladı.

İL MÜDÜRÜ KONUŞTU

İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) telefonla ulaştığı Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, “Bazı okul yöneticileri son yaşanan olaylardan dolayı tedirgin. Bazı art niyetli gazeteciler de var. Bu yüzden böyle bir karar aldık. Okullarımızda herhangi bir sıkıntı yok. Sözleşmeli öğretmenlerimiz görev almıştır” dedi. Aslan, daha sonra İHA muhabirine, Milli Eğitim Müdürlüğü yanında bulunan Gazi İlk ve Ortaokulu’ndan görüntü alabileceğini söyledi. Ancak okula giden muhabir, Milli Eğitim Müdürü Aslan’ın talimatına rağmen burada da yöneticilerin engellemesiyle karşılaştı.

NARKOTİM GÖREV BAŞINDA

Bu arada, Diyarbakır'da 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla polis ekipleri tarafından okul önlerinde denetim gerçekleştirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde bir süredir yürütülen Narkotim Projesi kapsamında görev yapan ekipler, öğrencilerin ders başı yapması nedeniyle okulların çevresinde denetimlere başladı.

Bu kapsamda Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Şubesine bağlı yaya 100 polis memurundan oluşan 15 Narkotim ekibi okul çevresinde bulunan şüpheli kişilere yönelik kimlik ve üst araması gerçekleştirdi.

UYGULAMA FAYDALI BULUNDU

Polisler, sohbet ettikleri çocuklara suçlulara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Okul önü ve çevresinde polislerin güvenlikleri açısından görev yapmasının önemli olduğunu dile getiren öğrenciler, güvenlik güçlerinin gösterdiği sıcak ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Öğrenciler, son derece faydalı buldukları uygulamaya destek verdiklerini kaydetti. Okul önlerinde ve civarındaki umuma açık yerler ile şüphelilere yönelik denetimlere ağırlık veren ekiplerin gerçekleştireceği uygulamanın süreceği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz