Görüş Bildir

Diyarbakırlı 200 gencin dalış hayali gerçek oldu

Dicle Su Sporları Kulübü Derneği'nce hayata geçirilen "su ile gelen yeni hayatlar" projesi kapsamında aralarında dezavantajlı gençlerin bulunduğu 200 kişi, dalış eğitimlerini başarıyla tamamlayarak uluslararası geçerliliği olan CMAS belgesi almanın mutluluğunu yaşıyor.

Diyarbakırlı 200 gencin dalış hayali gerçek oldu

Diyarbakır'da Dicle Su Sporları Kulübü Derneği'nce hayata geçirilen "su ile gelen yeni hayatlar" projesi kapsamında aralarında dezavantajlı gençlerin de bulunduğu 200 kişi, dalış eğitimlerini başarıyla tamamlayarak uluslararası geçerliliği olan Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu'nun (CMAS) belgesi ile dalış hayallerini gerçekleştirecek.

Dicle Su Sporları Kulübü Derneği, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirdiği  "su ile gelen yeni hayatlar" projesi ile aralarında dezavantajlı gençlerin de bulunduğu 398 kişiye dalış eğitimi verildi.

Proje kapsamında kursiyerlere ilk olarak teorik eğitim verildi, ardından yazılı sınav yapıldı. Su becerileri ve açık su dalışı yapan kursiyerlerden başarılı olanlar eğitimi tamamladı. Eğitimi başarıyla tamamlayan 200 genç, uluslararası geçerliliği olan CMAS belgesi almanın mutluluğunu yaşıyor.

Dicle Su Sporları Kulübü Derneği Başkanı İlami Çakmak, SODES desteğiyle Diyarbakır Valiliği, AFAD, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü desteğiyle projeyi hayata geçirdiklerini, 200 kişiye uluslararası geçerliliği olan belgeyi vermenin sevincini yaşadıklarını söyledi.

Proje kapsamında 398 kişinin kursa başvurduğunu, başvuranlar arasında dezavantajlı ve 20 madde bağımlısı gencin de bulunduğunu kaydeden Çakmak, projenin Diyarbakır'da ilk olduğunu belirtti.

Gençlerin projeyi çok sevdiğini ifade eden Çakmak, şöyle devam etti:

"Başarılı bir şekilde eğitim verdik. Açık su çalışmalarına geçtik. Psikiyatri doktorumuzla madde bağımlısı çocuklara destek olduk. Bu eğitimi alanlar iş sahibi de olabiliyor. Eğitim alan 10 kişi işe başladı. Ayrıca bu eğitimle ilk defa suyla tanışanlar oldu."

- Beden ve ruh sağlığı açısından önemli

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Dr. Eyaz Karay da dalış sporunun her yaş grubundan bireylerin yapabileceği bir spor olduğunu söyledi.

Dalış sporunun beden ve ruh sağlık açısından çok önemli bir spor olduğunu aktaran Karay, "Özellikle dalış sporu çocuk ve ruh sağlığını destekleme açısından çok önemli bir spor dalıdır. Ergenlere bu sporu tavsiye ediyorum." dedi.

Proje kapsamında kursta eğitim alan madde bağımlısı gençlerin düzenli takip ve tedavi için yönlendirildiğini anlatan Karay, şöyle konuştu:

"Dalış sporu ruh sağlığını destekleyen bir spor. Madde bağımlığı kişilerin bulunduğu çevre ve ortamdan etkilenerek başladığı bir psikiyatrik bozukluktur. Dalış onlara bir uğraş alanı oluşturduğu için destek oluyor. Diğer önemli bir faktör de onların ruh sağlıklarını destekleme ve onları rahatlatma ortamı, maddeye başladıkları ortamlardan uzaklaşmaları anlamında, tekrar başlamalarını önleme açısından önemli bir spor."

- "Dalış hayalim gerçekleşti"

Belgeyi almaya hak kazanan kursiyerlerden Çiller Yılmaz ise proje sayesinde dalış sporunu öğrendiklerini kaydederek, "Diyarbakır'da deniz yok ama burada alacağımız uluslararası belgeyle dünyanın her yerinde dalabileceğiz. Bu imkan için teşekkür ediyoruz. Bu kurs, birçok kişinin hayalini gerçekleştirdi. Bu proje sayesinde hayalimi gerçekleştirdim. Gerçekten güzel bir proje. Çok faydası oldu. Dicle, Eğil ve Hazro ilçelerinde de dalış yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Burhan Kaya da proje sayesinde her hafta sonu dalış eğitim aldıklarını ifade ederek, sığ sularda dalış yapmayı öğrendiklerini söyledi.

Proje kapsamında verilen 1 aylık eğitimle dalışı öğrendiklerini anlatan Kaya, "Sosyal ve istihdam açısından eğitimin faydası oldu. Daha önce dalışla ilgili hiçbir ilgim yoktu. Proje sayesinde Diyarbakır'da hiç düşünemediğimiz dalışı öğrendik." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi