Eğitim Sen'den anadilde eğitim çağrısı

Anadilde eğitim ve seçmeli derslere dair açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, "Bu topraklarda tüm halklar anadilleriyle eğitim almalıdır” iddiasında bulundu.

Eğitim Sen'den anadilde eğitim çağrısı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, anadilde eğitim ve seçmeli derslere dair sendikanın 1 Nolu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. "Anadilde eğitim tüm halkların hakkıdır" pankartın asıldığı açıklamada, Kürtçe ve Türkçe metin okundu. 

Dilin önemine değinen Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, dilin kültürün önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, "Bundan dolayı hem dil toplumlara yön verir hem de toplumlar dile. Böylelikle dil toplumların kimliği haline gelmektedir. Bir ülkenin sosyal ve ekonomik olarak gelişme kaydedebilmesi için o ülke çocuklarının kendi dilleri ve kültürleri ile büyümelerinin önü açılmalı ve yeni nesiller için bunlar kayıtsız şartsız sağlanmalıdır. Ancak bunlarla toplumlar gelişip ilerleyebilir. Bundan dolayıdır ki yönetenler geri bırakmak istedikleri toplumların öncelikle dil ve kültür bazında gelişmelerinin önünü kapatmaktadır. Bununla beraber bu ülkelerde resmi dil dışındaki tüm diller yasaklanmakta ya da pasifize edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

 ‘ANADİLDE EĞİTİM ALMALI’

Anadilde eğitim hakkının tüm yönleriyle serbest hale getirilip uygulamaya konulduğunda anlam kazanacağını ifade eden Akşahin, “Bilimsel olarak da ispatlanan bu doğruların dışında, anadilde eğitimin önü kapatılıp, anadilin böyle de savunulup korunabileceği belirlemesi bir aldatmacadan öteye gidemeyecektir. Ülkemizde anadili Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşince, Çeçence, Süryanice.. vb. olan çocuklar kendi dillerinden koparılmaktadır. Bu durum tüm toplumu etkilemekle beraber en çok çocukları etkilemektedir. Bilimsel olarak da pedegojik ve formasyonel olarak da anadilin çocuklar için önemi açık ve nettir. Bu haktan mahrum olmak tüm çocukları negatif olarak etkilediği açıktır. Bu kader değildir ve değiştirilmelidir. Biz Eğitim Sen olarak tüzüğümüzde de belirttiğimiz gibi bu topraklarda tüm halklar anadilleriyle eğitim almalıdır diyoruz. Bunun dışında hiçbir seçenek dillerin yaşatılmasında çare olamaz. Tüm bu belirleme ve gerçekler ortadayken aynı zamanda seçmeli dersler ile ilgili de bir süreç yürümektedir ve biz bu konu ile ilgili görüş ve tespitlerimizi de paylaşmak istiyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz