Görüş Bildir

Elektromanyetik Kirliliğe Dikkat!

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, Bahçeşehir Okulları Diyarbakır Kampüsü’nde velilere “Elektromanyetik kirlilik ve Sağlık” konulu konferans verdi.

Elektromanyetik Kirliliğe Dikkat!

Elektromanyetik kirlilik ve biyolojik etkileri alanında çok sayıda makale ve kitapları bulunan Prof. Dr. Daşdağ, Elektromanyetik kirliliğin insan sağlığı ve diğer canlılar açısından barındırdığı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Elektromanyetik kirliliğin ana kaynağının, elektrikle çalışan insan yapımı araç gereçlerin çalışması sırasında ortaya çıkan elektrik, manyetik ya da elektromanyetik alanlar olduğunu ifade eden Daşdağ, bu tür cihazların kontrolsüz kullanımlarının ileride önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğine vurgu yaptı.

SAĞLIK YÖNÜNDE TEHLİKELİ

Prof. Daşdağ, “Özellikle cep telefonlarının günlük yaşama geçişiyle dünya gündeminde önemli yer almaya başlayan elektromanyetik kirlilik, gelecek nesiller açısından üzerinde iyice düşünülmesi gereken bir konudur. Yüksek gerilim hatları, evlerimize kadar ulaşan elektrik dağıtım hatları, yaşam alanlarında kullanılan elektrikli araç ve gereçler, saç kurutma makineleri vb. elektrikle çalışan araçlar, çevrede oldukça düşük frekanslı manyetik alanlar oluşturmakta ve kimse bunun farkına varamamaktadır.

CEP TELEFONLARINA DİKKAT

Cep telefonları başta olmak üzere tüm kablosuz iletişim araçları (Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar vb. araç ve gereçler) ise çevrede radyofrekans radyasyonları (RF) oluşturmaktadır ve bunların bilinçsiz kullanımları istenmeyen sağlık sorunları ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), oldukça düşük frekanslı manyetik alanları 2B grubuna (Muhtemel Kanserojen) almıştı. DSÖ, 2011 yılında ise kablosuz iletişim araçların yaydığı RF’ları 2B grubuna aldı. Bu da bu konuşmamda vurguladığım araç ve gereçlerin mümkün olduğunca kontrollü ve bilinçli kullanılması gerektiğinin en önemli kanıtıdır. Özellikle hamileler, bebekler, çocuklar, gençler başta olmak üzere, herkesin bu konuya gereken duyarlılığı göstermesi gerekir. Sağlıklı bir gelecek için, bu konuda eğitimin bir ülke politikası olması gerekir.” dedi.

LAZER IŞINLARINDA YÜKSEK

Yapay ultraviyole kaynakları (solaryumlar vb.) infrared ve lazer ışınlarının sağlık etkileri ve kontrollü kullanımlarına dikkat çeken Prof. Daşdağ “Hastanelerde kullanılan X ve gamma ışını yayan ve yüksek manyetik alanlar oluşturan araç ve gereçler ve bunların biyolojik etkileri konusuna başta hekimler olmak üzere, konuyla ilgili çalışanların ve hastaların büyük özen göstermesi gerekir. İlgili personeller her yıl peryodik eğitimlere tabi tutulabilir” dedi. Prof. Dr. Daşdağ en son olarak, “Gerekmedikçe kablosuz cihazlara başvurmayalım. Gerektiği kadar kullanalım. Aşırıya kaçmayalım. Mümkünse iletişim araçlarının kablolusunu kullanın. Telefonun ve internetin de kablolu olanını kullanın. Aklınız rahat etsin” diye sözlerini noktaladı.

Prof. Daşdağ’ın verdiği konferansın ardından konuştuğumuz veliler ve öğrenciler, “Konunun ne kadar önemli olduğunun farkında değildik. Çocuklarımızla birlikte bu konuda oldukça dikkatli olacağız ve bu konferansta kullanılan cihazları gerekmedikçe kullanmayacağız” dedi. Konferansın ardından, veliler Bahçeşehir Okulları Diyarbakır Kampüsü yöneticilerine teşekkür ederek ayrıldılar.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi