FABRİKA GİBİ ÇALIŞAN OKUL

Bitlis'in 63 yılık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin öğrencilerinin son yıllarda teknolojik olarak gelişen okuldaki atölyelerde ürettikleri eğitim gereçleri, bölgedeki illerde yapılan okullara satılıyor.

FABRİKA GİBİ ÇALIŞAN OKUL

BİTLİS-Bitlis'te 1949 yılında eğitim öğretime başlayan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin makine ve ekipman bakımından zenginleşen atölyeleri, fabrika gibi çalışmaya başladı.

Son iki yılda öğrencilerin atölyelerde üretimini yaptığı masa ve sıralar başta olmak üzere diğer eğitim gereçleri, Bitlis başta olmak üzere Van, Bingöl, Hakkari, Muş, Batman ve Diyarbakır'da yeni açılan okullara gönderildi. Satılan eğitim gereçlerinden okulun döner sermayesi vasıtasıyla para kazanan öğrenciler, böylece aile bütçelerine destek sağlamış oluyor.

BÖLGEYE İHRAÇ EDİYOR

Okul Müdürü Cengiz Taşcı, okulun yenilenen teknolojisiyle hem üretim yaptığını hem de öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirerek onlara para kazandırdığını söyledi.

Taşçı, okullarındaki atölyelerde Bitlis'in yanı sıra çevre illerde yeni açılan okullar için sıra ve masalar ile diğer eğitim gereçleri üretildiğini belirtti.

Okulda 4 alanda 32 öğretmenin görev yaptığını,425 de öğrencileri bulunduğunu bildiren Taşcı, "2011 yılında yapılan üretimden 711 bin 165 lira ciro yapıldı" dedi.

 

HEM MESLEKİ HEM HAZIRLIK EĞİTİMİ

Okulda eğitim gören öğrencilere hem meslek öğrettiklerini hem de üst öğrenim kurumlarına hazırlık eğitimi verdiklerini dile getiren Taşcı, şunları söyledi:"Atölyelerimizde üretim çalışmaları kapsamında mesleki eğitimlerimiz devam ediyor. Özellikle ilimizde ve çevre illerde yeni açılan okulların okul donatımı üretiyoruz. Anadolu Bölgesi Haberleri'>Doğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda yeni açılan okulların çoğunun sıra ve masaları okulumuz öğrencilerince üretildi. Geçen yıl Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Hakkari, Batman ve Diyarbakır'da yeni açılan okulların donatımları okulumuz öğrencilerince yapıldı. Elde ettiğimiz 711 bin 165 lira cirodan 106 bin 704 lira vergi ödendi. Mesleki eğitim alan öğrencilerimize de 28 bin 756 lira ücret ödendi. Bu yıl ise şimdiye kadar 141 bin 110 liralık okul donatımı üretildi."

SON TEKNOLOJİ İLE DONATILDI

Taşcı, okulda yetişkinlere yönelik mesleki açıköğretim çalışmaları kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle meslek edindirme kurslarının verildiğini anlatarak, İŞKUR imkanlarıyla 2010 yılında okula 500 bin liralık yeni teknoloji makine kazandırıldığını, atölyelerin son teknolojiyle donatıldığını vurguladı.

Okulun Metal İşleri Bölümü son sınıf öğrencisi Uğur Ay ise hem okulda okuduğunu hem de okulun döner sermayesinden para kazanarak aile bütçesine katkı sunduğunu kaydetti.

Ay, "Burada mesleği öğrenerek kendimi geliştiriyorum. Kendimi daha da geliştirerek önümüzdeki yıllarda mesleğimi yapmayı düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz