Görüş Bildir

Göçebe çocuklar okula kazandırıldı

Hayvancılık yaptıkları için Muş'taki yaylaya gelen ve çocuklarını bu nedenle okula gönderemeyen göçebe Boylu ailesinin 4 çocuğunun okula devamı sağlandı.

Göçebe çocuklar okula kazandırıldı

Hayvancılık yaptıkları için Muş'taki yaylaya gelen ve çocuklarını bu nedenle okula gönderemeyen göçebe Boylu ailesinin 4 çocuğunun okula devamı sağlandı.

Şanlıurfa Viranşehir ilçesinden gelerek Muş'tan 40 kilometre uzaktaki Şenyayla'da çadır kuran Boylu ailesinin 4 çocuğu, aile yaylada hayvancılık yaptığı için okula gidemiyordu.

Çocukların, Malatya İnönü Üniversitesi Akçadağ Meslek Yüksek Okulu İşletme Bölümü'nden mezun amcaları Fethi Boylu, eğitimlerinden geri kalmasın diye çadırda ders veriyordu.

Bu durumdan haberdar olan Muş Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, eğitimi yarıda kalan çocukları, okula kavuşturmak için çalışma başlattı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün girişimleri sonucu Muş Kızılağaç Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) Müdürü Kubilay Akgül, ailenin yaşadığı çadıra gitti.

Aile ile görüşen ve aileyi ikna eden Akgül ve müdür yardımcıları Mersiye Soy ve Emre Ak, 4 öğrenciyi Kızılağaç YİBO'ya götürdü ve öğrencilerin okula devamını sağladı.

''Her gün 4 saat ders veriyordum''

Çocukları yeniden okula kazandıran görevlilere teşekkür eden amca Fethi Boylu, çocukların çoban olmasını değil okumasını istediklerini söyledi.

Eğitimlerinden geri kalmamaları için yeğenlerine, bir öğretmen gibi her gün 4 saat ders verdiğini belirten Boylu, şöyle konuştu:

''Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde oturuyoruz. İlkbaharla birlikte Şenyayla'ya göç ederiz. Çocuklar da bizimle birlikte geldiği için, okullarını yarım bırakmak zorunda kalıyor. Eğitim ve öğretimden uzak kalan yeğenlerime yardımcı oluyordum. Ne iş yaparsak yapalım eğitimin önemli olduğunu biliyoruz. Ama imkanlarımız bundan fazlasına el vermiyordu. Çocuklar eğitimden geri kalmasın diye onlara çadırda eğitim vermeye çalışıyordum. Çocuklarımızın çoban olmasını değil, okumasını istiyoruz. Burada kendi olanaklarımı kullanarak çocuklara ders vermeye çalışıyordum. Ancak verdiğim dersin yeterli olmadığı biliyordum. Ama yine de çocukların bir şey öğrenmesini istedim. Yetkililer çocuklarımızın yeniden okula başlaması için bizimle görüştü. Çocuklarımızı okula götürmek istediler. Bizde seve seve çocuklarımızı gönderdik.''

Muş Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise, olayı duymasıyla birlikte harekete geçtiğini ve çocukları okula kazandırdıklarını söyledi.

Tatlı, şöyle konuştu:

''İlimizin sınırlarındaki Şenyayla bölgesinde göçebe olarak hayvancılık yapan ailenin, zorunlu okul çağında 4 çocuğunun olduğunu öğrendik. Valimizin talimatıyla Kızılağaç YİBO Müdürünü görevlendirdik. Şenyayla'ya giderek aileyle görüştüler. Okula devam edemeyen 4 öğrenciyi okula aldık ve misafir öğrenci olarak Kızılağaç İlköğretim Okulu'na yerleştirdi. Böylece eğitim öğretim yılı sonuna kadar çocukların okula devamı sağlandı. Ailenin açık öğretime devam eden öğrencilerine de materyal desteği sunacağız.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi