Günlük ücret 40 lira kaldı!

Öğrenciler artan enflasyon ve yükselen dolar kuru karşısında eriyen öğrenim kredi ve bursunun günlük 40 liraya denk gelen artışa tepki göstererek, “Geçinemiyoruz” dedi.

Günlük ücret 40 lira kaldı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından öğrencilere verilen öğrenim kerdi ve burslarının 850 liradan bin 250 liraya çıkarıldığını açıkladı. Öğrenci burslarına yüzde 47, yurt ücretlerine ise yüzde 80’e varan zamlar yapıldı. Verilecek burs ve kredi oranı günlük 40 liraya tekabül ederken, Tip 1 KYK yurdunda kalan bir öğrenciye günlük 25 lira, Tip 6 KYK yurdundaki öğrenciye ise günlük 14 lira kalıyor.

AÇLIK SINIRININ 15 KAT ALTINDA

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR)i Kasım 2022’de açlık sınırının 7 bin 818 lira olduğunu açıkladı. Buna göre açlık sınırının altında bir yaşam sürdürmek için günlük 260 liraya gereksinim var. Ancak belirlenen burs oranı açlık sınırının 15 kat altında.

 ‘BİN 250 LİRA YETERLİ DEĞİL’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Kaan Yılmaz, yurtta kaldığını ve 427 lira yurt ücreti ödediğini aktardı. Geriye kalan paranın temel besin gıdaları dahil hiçbir ihtiyacını karşılamadığını söyleyen Yılmaz, yurt kantinlerinde bir öğün maliyetinin 40-45 lira olduğunu belirtti. Sadece yemek giderinin bile KYK tarafından verilen bursun tamamına bedel olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bin 250 lira kimse için yeterli değil. Öğrencinin bir öğününe yetmiyor. Geçinemiyoruz. Geçen seneye göre alabildiğimiz miktarlar çok düştü, pazarlık yapamıyoruz. Açıkçası yemiyoruz. KYK’lar zaten yetmiyor. Geçen sene 30-40 tane alabiliyorken, bugün yarısını alabiliyoruz. Diğer temel gereksinimler için de bu böyle” diye konuştu.

GÜNLÜK 40 LİRA 

Barınamıyoruz Hareketi’nden Deniz Sürücü, öğrencilere günlük olarak verilen 40 liranın geçinme için yeterli olmadığını belirtti. Öğrencilerin bu duruma karşı çalışmak zorunda kaldığının altını çizen Sürücü, “Öğrencilerin okurken çalışması, derslerinde zorlanmalarına neden oluyor. Günlük olarak bize verilen 40 lira, okul ulaşım masraflarımızla beraber sosyal yaşantımıza da ket vuruyor. Bizi kültür ve sanat etkinliklerinden mahrum bırakıyor. Böylelikle sığ insanlar yetiştiriliyor” dedi.

 ‘KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ’

Öğrencilerin müşteri olarak görüldüklerini belirten Sürücü, öğrencilerin barınma ve geçinme sorunlarını anımsatarak, buna yönelik bir bütçe belirlenmesini talep etti. Geçen sene öğrencilere 850 liralık KYK kredi ve bursu verilirken, KYK yurtlarının 800 liraya dayandığını hatırlatan Sürücü, “Bize verdiklerini geri alıyorlar. Krizin faturası öğrencilere ödetilmeye çalışılıyor. Geleceğimizi ve gençliğimizi çalanlarda doğru ve meşru mücadelenin yolu örgütlülüktür. Barınamıyoruz hareketi olarak öğrencilerin daha insanca koşullarda yaşayabilmesi için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi büyüteceğiz. Krizin faturasını ödemeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz