Hem övgü hem eleştiri!

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, atama kararını olumlu bulmakla beraber bunun öğretmen açığını kapatmak için yeterli olmadığını söyledi. Memiş, öğretmenlerin ekonomşk sorunlarının çözülmesini ve kentte derslik sorunun da aşılmasını istediklerini söyledi.

Hem övgü hem eleştiri!

Hükümetin yeni eğitim ve öğretim dönemi için 40 bin öğretmen alacağını açıklaması eğitim camiasında ve öğretmen adayları arasında sevinçle karşılandı.

Ancak özellikle Diyarbakır’da derslik açığının devam etmesi, öğretmen eksikliği ve  öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sorunlar da çözüm bekliyor.

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, atama kararını olumlu bulmakla beraber bunun öğretmen açığını kapatmak için yeterli olmadığını söyledi.

Geçen yılın değerlendirmesini yapan Memiş,2011-2012 eğitim-öğretim yılının, eğitim camiası açısından sıkıntılı geçtiğini, siyasilerin öğretmenleri yaralayan sözlerinin gölgesinde  eğitimcilerin dimağında kalıcı bir yara izi bırakarak, geride kaldığını kaydetti.

Memiş,”Yapılan açıklamalar, eğitim camiasının itibarsızlaştırılmasına, daha verimli olabilmesi için sorunlarından arındırılmış bir şekilde işinin başına gitmesi gereken öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmaktan başka bir işe yaramamıştır.Eğitim yönetiminin görevi ve eğitime yapılan yatırımların amacı; öğretmenin önündeki engelleri ve ortaya çıkan problemleri kaldırmak, işi kolaylaştırmak ve verilen eğitiminin niteliğini artıracak adımları ortaya koymaktır. Eğitimin kalitesi, öğretmenin moral ve değeri kadardır. Ömrünü, kötülüklerin anası olan cehaletle mücadeleye adayan, işi ‘insan’ olan eğitimin temel unsuru öğretmenlerimize yapılan haksızlıklara sessiz kalmamız mümkün değildir. ‘Öğretmenlik kutsal meslektir, fedakârlık işidir’ söyleminin ötesine geçmeyen bakış değişmeli; Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında gelen eğitimin temel unsuru geleceğimizin mimarı öğretmenlere hak ettikleri ücretin verilmesi gerektiği gerçeğinin farkına artık herkes varmalıdır.” dedi.

‘ATAMALAR VE YER DEĞİŞTİRMEDE GEÇ KALINIYOR’

2012 yılı isteğe bağlı il içi ve iller arası yer değiştirme duyurularının yönetmelik hükümlerine göre en geç 15-25 Mayıs 2012 tarihine kadar Bakanlığın internet sayfasında yayınlanması, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvurularının da Mayıs ayı içinde alınması gerekirken, şu ana kadar il içi ve iller arası yer değiştirmelerle ilgili herhangi bir açıklama, duyuru veya atama takvimi yayınlanmadığını kaydeden Memiş,Milli Eğitim yetkililerini uyardı. Memiş, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine rağmen yaşanan bu belirsizlik, il içi ve il dışı yer değiştirmek isteyen öğretmenleri tedirgin etmiştir. Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değişikliği hususundaki duyarsızlığı ve yaşattığı mağduriyetler ortadayken, yeni mağduriyetlere sebebiyet vermemek için il içi ve il dışı yer değiştirme işlemlerinin bir an evvel tamamlanması gerekmektedir. “ diye konuştu.

‘DERSLİK VE EKONOMİK SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ’

Hükümetin 40 bin öğretmen atama kararını sevinçle karşıladıkarını belirten Memiş, diğer sorunların da çözülmesi gerektiğine işaret etti. Diyarbakır’da ciddi anlamda derslik sorunu olduğunu bildiren Memiş,”Yaklaşık 150 bin öğretmen açığı mevcutken, bu açığı kapacak kadro tahsisi yapılmamakta, öğretmen açığı ücretli/vekil öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Son olarak açıklanan 40 Bin öğretmen ataması sevindirici ancak, ihtiyacı karşılamak için yeterli değildir. Hükümetten 40 bin öğretmene paralel olarak derslik ihtiyaçlarının da karşılanmasını talep etmekteyiz. Çünkü ilimizde hem öğretmen ihtiyacı hem de derslik ihtiyacı bulunmaktadır. İlimizde orta Öğretimde öğrenci sınıf ortalamaları 62, ilköğretimde ise 48 dir. Bazı okullarda ise orta öğretimde 80, ilköğretimde ise 62 civarındadır. İlimizde 2011- 2012 eğitim-öğretim yılında çok sayıda ücretli öğretmen çalıştırıldı. Ücretli öğretmenlerle başarıyı yakalamak mümkün değildir. İlimiz bundan dolayı her yıl son sıralarda yer almaktadır. Bu başarısızlık durumu ilimizin kaderi değildir. Yetkililerin daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.Son olarak hükümet’in 40 bin öğretmen atması eğitim camiası adına olumlu bir atama,Sayın Başbakandan talebimiz Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına acilen çözüm getirmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler