Herşeye rağmen Eğitime devam!

Sur'da okulları tahrip edilerek veya yakılarak eğitimleri engellenmek istenen yaklaşık 4 bin 500 öğrenciden 3 bin 500'ünün nakledildikleri okullarda, bininin de TOKİ tarafından yapılan 32 derslikli okulda eğitimlerine devam etmeleri sağlandı

Herşeye rağmen Eğitime devam!

Yeni eğitim yuvalarında Sur'daki arkadaşları ve öğretmenleri ile eğitimlerini kaldıkları yerden sürdürme imkanına kavuşan terör mağduru öğrencilerin okula ulaşımları ise devlet tarafından temin ediliyor

Yaşadıkları acı olayların izlerinin silinmesi için hem öğrencilere hem de öğretmenlere 12 rehber öğretmen tarafından psikososyal destek sağlanırken, öğrenciler, müzik, resim ve drama atölyeleri ile spor salonlarında aktivitelere katılıyor. Telafi eğitimi de süren öğrenciler, her gün 50 kişilik gruplar halinde sinemaya götürülüyor, haftada iki gün kukla ve maske yapımı konusunda eğitim alıyor

Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Uçak, "Bu, tamamıyla devletimizin, Bakanlığımızın desteğiyle yapılan bir çalışma. Bu imkan ve hizmetleri duyan her gün 3-5 aile, çocuklarının okulumuza nakli için başvuruda bulunuyor"

DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lıların saldırılarıyla eğitimleri engellenmek istenen yaklaşık 4 bin 500 öğrenciden 3 bin 500'ünün nakledildikleri okullarda, bininin de kendilerine tahsis edilen 32 derslikli okulda eğitimlerini sürdürmeleri sağlandı.

Yeni eğitim-öğretim yılına Türkiye'nin diğer bölgelerindeki akranları gibi heyecanla başlayan öğrencilerin eğitim hakkına ilk darbe, terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısıyla vurulmak istendi.

Vatandaşların destek vermediği bu çağrının ardından il ve ilçelerde saldırılarını artıran teröristlerin cadde, sokak ve okul önlerine kazdığı çukurlar, kurduğu barikatlar ve tuzakladığı patlayıcılar nedeniyle güvenlik endişesiyle çocuklar bir süre okullarına gidemedi.

- Terör mağduru öğrencilere okul tahsis edildi

Sur ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulu, Mardinkapı İlkokulu/Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Yavuz Selim Ortaokulu ve Alparslan İmam Hatip Ortaokulunda okuyan yaklaşık 4 bin 500 öğrenci, okulları teröristlerce yakıldığı için mağdur oldu.

Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalarak, başka ilçe veya kentlere yerleşen aileler, görevlendirilen öğretmenler tarafından çocuklarının eğitimden geri kalmaması için tek tek ziyaret edildi. Bu kapsamda yaklaşık 3 bin 500 öğrenci, yeni ikamet adreslerine en yakın okullara nakledildi.

Bin öğrenciye de merkez Yenişehir ilçesinde TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 32 derslikli okul tahsis edildi.

- Öğrencilerin hepsine ulaşıldı

Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla ilçedeki 6 okulda 4 bin 500 öğrencinin de eğitimlerine başladığını söyledi.

Teröristler tarafından çukurlar kazılması ve barikatlar kurulmasıyla vatandaşların ilçeyi terk ettiğini anımsatan Uçak, Sur'dan ayrılanların farklı il ve ilçelere yerleştiklerini anlattı.

Uçak, bu öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, "Valiliğimiz ve kaymakamlığımızın direktifleriyle öğrencilerimizin ve çocuklarımızın eğitimden yoksun kalmaması adına öğretmenlerimiz vasıtasıyla hepsine tek tek ulaştık. Bu sayede 3 bin 500 öğrenci, bulundukları yere en yakın okula kayıtlarını yaptırdılar." diye konuştu.

- 60 servisle ücretsiz taşıma hizmeti

Geriye kalan yaklaşık bin öğrenciye TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 32 derslikli okulun tahsis edildiğine dikkati çeken Uçak, öğrencilerin eğitimlerini kaldıkları yerden sürdürmelerinin sağlandığını dile getirdi.

Uçak, öğrencilerin ulaşımlarının 60 servis aracıyla devlet tarafından ücretsiz sağlandığını anlatarak, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilere kırtasiye, valilik ve kaymakamlığın girişimiyle de kıyafet yardımı yapıldığını söyledi.

- Öğrencilere ve öğretmenlere psikososyal destek

Öğrencilere ve öğretmenlere yaşadıkları travmayı atlatmaları için 12 rehber öğretmen tarafından psikososyal destek verildiğini belirten Uçak, kaymakamlığın destekleri ile okulda müzik, resim ve drama atölyesi ile spor salonu oluşturulduğu bilgisini paylaştı.

Uçak, terör mağduru öğrencilerin yarıyıl tatilinde telafi eğitimi aldığını anımsatarak, bu eğitimlerin cumartesi günleri sürdüğünü kaydetti.

- Sosyal ve kültürel etkinlikler

Öğrenciler için çeşitli etkinlikler de düzenlediklerini ifade eden Uçak, şöyle konuştu:

"Burada okula devam eden yaklaşık bin öğrencimiz her gün ellişerli gruplar şeklinde bir AVM'ye götürülüyor. Orada öğle yemeği verilen öğrenciler daha sonra sinemaya gidiyor. Film çıkışında da öğrencilerimiz oyun alanlarında eğleniyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle yaptığımız çalışmayla öğrencilerimize haftada 2 gün kukla ve maske yapım eğitimi veriliyor. Öğrenciler tiyatroya götürülüyor.

TEOG'da başarı gösteren öğrencilerimiz, İstanbul ve Çanakkale gezisi ile ödüllendirildi. Bir grup öğrencimiz de İstanbul'da Fenerbahçe maçına götürüldü."

Uçak, terör saldırılarının başladığı günden bu yana Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin kente gelerek kendilerini sık sık ziyaret ettiğini dile getirerek, "Bizlerden desteklerini esirgemediler, bize yol gösterdiler. Bütün çalışmalarımızda kendileri de bizzat sahada yer aldı." ifadelerini kullandı.

- "Okullarının isimlerini gördüklerinde mutlu oluyorlar"

Sur'da tahrip edilen okullardaki öğrencilere tahsisi yapılan okula 5 tabela astıklarını belirten Uçak, amaçlarının öğrencilerin kendi arkadaşları, öğretmenleri, idarecileri ve okullarının ismi ile eğitimlerini sürdürmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.

Uçak, bunun pedagojik ve psikolojik anlamda çocuklar üzerindeki olumlu etkisine değinerek, bu olumlu etkileri gördüklerini aktardı.

"Öğrenci, 'Ben Süleyman Nazif İlkokulu'nda okuyordum, yine Süleyman Nazif İlkokulu'nda okuyorum', diğer öğrenci, 'Ben Cumhuriyet İlkokulu'nda okuyordum, yine Cumhuriyet İlkokulu'nda okuyorum' diye düşünür. Öğrencilerimiz burada kendi okullarının isimlerini, tabelalarını gördüklerinde mutlu oluyorlar. Aksi takdirde buraya bir okul ismi verirdik." ifadelerini kullanan Uçak, öğrencilerin psikolojisini düşünerek aldıkları bu karardan hem öğrenciler hem de velilerin büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Uçak, "Bu, tamamıyla devletimizin, Bakanlığımızın desteğiyle yapılan bir çalışmadır. Bu imkan ve hizmetleri duyan her gün 3-5 aile, çocuklarının okulumuza nakli için başvuruda bulunuyor." şeklinde konuştu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini çizdiler

Devlet tarafından sağlanan eğitim imkanından büyük mutluluk duyan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a duydukları sevgiyi göstermek için portresini çizdi.

Öğrenciler, kendileri için tahsis edilen okulda eğitim görmekten, sunulan imkanlardan mutluluk duyduklarını belirtti.

En çok da kendi arkadaşları, öğretmenleri ve okullarındaki idarecilerle aynı çatı altında bir araya gelmekten dolayı sevinç yaşadıklarını ifade eden öğrenciler, sinema ve tiyatroya giderek, okul bünyesinde oluşturulan müzik, resim ve drama atölyelerindeki etkinliklere katılarak yaşadıkları acı olayların izlerini silmeye çalıştıklarını, stres attıklarını dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz