Görüş Bildir

İşte fedekar öğretmenler!

Diyarbakır’da bir grup öğretmen, köy okulunun çehresini değiştirmek için proje başlattı.

İşte fedekar  öğretmenler!

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir grup öğretmen, köy okulunun çehresini değiştirmek amacıyla, “Yarımkaş İlkokulu Gülsün” adını verdikleri bir proje başlattı. Proje çerçevesinde, okulun çevresine duvar ören ve okuma köşesi yapan öğretmenler, öğrencilerinin daha iyi bir ortamda eğitim görebilmeleri için destek bekliyor.

Çınar ilçesine bağlı Yarımkaş İlkokulunda öğretmenlik yapan Muhammed Musab Gümüş, okulun eksikliklerini görünce, bir grup öğretmen arkadaşıyla birlikte “Yarımkaş İlkokulu Gülsün” adını verdikleri bir projeyi hayatı geçirdi. Proje çerçevesinde genç öğretmenler, önce okula bir duvar ördü. Daha sonra ise bahçesine oyun alanı, içerisine okuma köşesi, duvarlarına çarpım tablosu, ritmik sayılar ve harfler yaptı. Amaçlarının öğrencilerin daha iyi bir ortamda eğitim görmelerini sağlamak olduğunu belirten öğretmenler, destek beklediklerini ifade etti.

Öğretmenlerden Muhammed Musa Gümüş, okulun bazı eksikliklerinin olduğunu görünce okul müdürü ile birlikte kurum ve kuruluşlarla irtibata geçtiklerini ifade ederek, “Okul için, ‘Yarımkaş İlkokulu Gülsün’ projesini başlattık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfının (TOVAK) yardımıyla okulun etrafını ördük. Oyun alanlarını yaptık. Kısmet olursa burayı yeşillendirmeye çalışacağız. Çeşme yapacağız. Amacımız çocukların daha iyi bir ortamda eğitim görmelerini sağlamak. Gittiğim her yerde bu çaba içerisinde girmeye çalıştım. Biz öğretmenler toplumun mimarıyız. Onlara örnek olmamız gerekiyor. Onlardan beklemek bir hata olur bizim için. Oturduğumuz yerlerden bir şeyler yapamayacağımız için değiştirmemiz gerekiyor. İlk etapta köylüler pek fazla inanmasa da, bir şeyler yaptıklarımızı gördükleri zaman destek vermeye başladılar. Onlar da çabalamaya başladı. Zaten aslında en güzel tepkide çocukların yüzündeki o gülücüklerdir. Onların o tepkisini insan gördükten sonra başka herhangi bir olumlu tepki beklemek de pek önemli değil” dedi.

“Su konusunda sıkıntılarımız var”

Köy okullarının pek çok eksikliklerinin olduğuna dikkat çeken Gümüş, “Su konusunda sorun yaşıyoruz. Temizliği bizim çocuklara öğretebilmemiz için öncelikle bu köy okulunda suyun olması gerekiyor. Su olmadı mı vereceğimiz şeylerin bir önemi yok. O yüzden suyun bir an önce getirilmesi gerekiyor. Daha sonrasında çocuklarımızın kayalık alanlarda oynarken düştüklerinde yaralanmamaları için bir oyun sahasının olması gerekiyor. Neticede şehirdeki çocukla köydeki çocuğun eşit şartlarda yaşaması gerekiyor. Bunun için bağışçıları, yardımsever vatandaşları bekliyoruz. Okulun bahçesini, sınıflarını daha güzelleştirmemiz gerekiyor. Okulun, bir çocuğun evinin odasından, bahçesinden daha güzel olması gerekiyor ki çocuk okula koşa koşa gelsin. Mutlu bir şekilde gelsin” diye konuştu.

“Somutlaştırarak öğretmeye çalışıyoruz”

Bu yaştaki çocuklar için somut öğrenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan ilkokul öğretmeni Hasan Altunkaya, “O yüzden somutlaştırarak öğretmeye çalışıyoruz. Elimize geçen her materyali kullanmaya çalışıyoruz. Çocukların zihinsel becerilerini geliştirmeleri için oyun alanları yapıyoruz. Bunun yanında duvarlarda ritmik saymalar konuldu. Her harf grubunda bir harf köşesi yaptık. Bunları yapmaya devam ediyoruz. Şimdilik biraz gerideyiz ama en azından bu çocukların daha iyi, daha akılda kalıcı öğrenmeleri için elimizden geleni idarecilerimizle beraber yapmaya çalışıyoruz. Umarım başarılı olacağız. Bunun bir yardımlaşma içerisinde olması gerekiyor. Bu yardımlaşma için de gerekli sosyal kuruluşlardan, sivil toplum örgütlerinden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çabamız tüm köyün okulu sahiplenmesi”

Okul Müdürü Narçin Akul ise çocukların sosyal ortama ihtiyacının olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Şu an köyde park veya çocukların oynayabilecekleri bir alanları yok. Okulumuzun bahçesini en azından çocukların bir sosyal alanı olarak da düzenlemek istedik. Bunun için çabalıyoruz. Her kuruma da müracaat etmeye çalışıyoruz. Destek alabilirsek en azından köyümüze bir çocuk parkı yapmak istiyoruz. Voleybol ve basketbol oynayabilecekleri bir alan yapmak istiyoruz. Okulu sadece öğretim alanı değil de köyün bir sosyal ortamı haline getirmeye çalışacağız. Sadece çocuklar için değil okul zamanı dışında köyün gençleri voleybolunu, basketbolunu oynasın istiyoruz. Böylece tüm köyün okulu sahiplenmesini istiyoruz. Çabamız bu yönde.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi