Milyonlar ter döktü

Milyonlarca aileyi ilgilendiren LYS maratonu başladı. Sınavda ter döken öğrenciler kadar dışarda bekleyen aileleri de bir o kadar yoruldu.

Milyonlar ter döktü

Lisan Yerleştirme Sınavı (LYS), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 160 sınav merkezinde gerçekleştiriliyor. Sınava yaklaşık 1 milyon 837 bin aday katıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Adaylar, salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00'da hazır bulunmaya başladı.  Sınavda matematik ve geometri testleri yer aldı. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika; geometri testinde ise 30 soru için 45 dakika süre verildi. Geometri testindeki soruların 8'ini analitik geometri sorusu oluşturdu. Matematik ve geometri testleri ayrı soru kitapçıklarında yer aldı ve adaylar tek soru kitapçığı kullandı.

ADAYLARIN HEYECANI

Sınava giren adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra sınıflara yerleşmeye başladı. Adayların heyecanı gözlerinden okunurken, adayların sınava, silgi, kalemtıraş, saat şekerleme ve peçete, su gibi ürünlerle geldiği gözlendi. Sıkı güvenlik önlemleri alınırken; güvenlik birimleri, sınıf pencerelerine yakın olan aileleri, sınav esnasında adayların dikkatini dağıtacağı gerekçesiyle fakülte çevresinden uzaklaştırdı.

Öte yandan sınava giren adaylar kadar, ailelerinin de heyecanlı olduğu gözlendi. Okul ve fakültelerin bahçesinde toplanan ailelerden bazıları çocuklarının başarılı olması için Kur'an okuduğu gözlendi. Adayları sınava araçları ile getiren ebeveynlerin park ettiği araçlar ise trafiğin aksamasına sebep olurken; trafik polisleri çareyi usulsüz olarak park edilen araçlara ceza kesmekte ve araçları çekmekte buldu.

YABANCI DİL SINAVI

Tek oturumda uygulanan yabancı dil sınavı, 120 dakika sürdü. Öğrencilere, toplam 80 soruyu çözmek için 120 dakika süre verildi.

Sınav, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapıldı. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer aldı. Aday, LYS başvurusunda belirttiği yabancı dilden sınava girdi.

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşarak, gereken önlemleri aldı. Yarın ise Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) yapılacak. Sınav, saat 10.00'da başlayacak. 385 bin 659 adayın katılacağı sınav, 135 dakika sürecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz