Neden hedef; eğitim kurumu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da son dönemlerdeki saldırılar ve eylemlerle bölge halkının yaşam alanını sınırlayan PKK'nın okullara yönelik saldırılarla da çocukların eğitim hakkını engelliyor

Neden hedef; eğitim kurumu

Geçen yıl Kobani bahanesiyle gerçekleştirilen eylemlerde bölgedeki 200 okulu hedef alan örgüt sempatizanları, bu yıl da öğretmenler, öğrenciler ve veliler üzerinde baskı oluşturmak amacıyla çok sayıda okulu tahrip etti

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yol kesme, araç yakma, barikat kurma, hendek kazma ve patlayıcılarla tuzak kurma eylemleri gerçekleştiren PKK örgütüne mensup militan ve sempatizanlar, bölgedeki okullara da saldırarak çocukların eğitim hakkını engelliyor.

PKK'nın bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son yıllarda hayata geçirmeye çalıştığı "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı, çocukları eğitimden yoksun bırakmanın yanı sıra öğretmenler ve veliler üzerinde de korku oluşturuyor.

200 OKULA SALDIRI YAPILDI

Geçen yıl Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle düzenlenen eylemlerde ülke genelindeki 200 okula saldırarak büyük tahribata yol açan örgüt yandaşları, bu yıl da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki şiddet eylemleriyle Çözüm Süreci'ni baltalıyor, halkın yaşam alanını sınırlayıp, okullara yönelik saldırılarla çocukların eğitim hakkını engelliyor.

Uzmanlar, "anadilde eğitim" talebiyle boykot çağrısı yapan PKK örgütünün ve yandaşlarının asıl amacının bölge halkını cahil bırakmak olduğunu belirtiyor, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de PKK'nın bu çağrıyla çocuk ve gençleri eğitimden uzak tutup, örgüte eleman kazandırma amacı taşıdığına dikkati çekiyor. Temmuz ayından bu yana Diyarbakır'daki okullara yönelik saldırılar şöyle:

21 Temmuz'da, Diyarbakır'da Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yüzü maskeli grup tarafından molotofkokteyli ve el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunuldu. Molotofkokteyllerinin isabet ettiği okulun giriş kapısı ve pencerelerinde hasar oluştu.

OKULUN YAKININDA PATLAYICI BULUNDU

1 Ekim'de, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'nde bulunan 100. Yıl İlkokulundaki sınıfın penceresine yerleştirilen bomba, polisin dikkati sayesinde fark edildi.

BOYKOT ÇAĞRISINA UYMAYAN OKULLARA SALDIRI

6 Ekim'de, Diyarbakır'ın Seyhan ilçesine bağlı Havuzlubahçe Mahallesi'nde bulunan Anafartalar Anadolu Lisesine, yakın mesafeden ateş açıldı. Okulun demir kapısı, mermilerin isabet etmesi sonucu delindi.

8 Ekim'de, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynar Tepe Mahallesi'ndeki Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine terör örgütü PKK mensuplarınca el yapımı patlayıcı atıldı. Öğrenciler derste bulunduğu sırada atılan ve jeneratör dairesine isabet eden patlayıcının infilakı sonucu okulda hasar oluştu.

9 Ekim'de, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Melik Ahmet Mahallesi'ndeki Melik Ahmet Anadolu İmam Hatip Lisesinin bahçesine PKK'lı teröristlerce bırakılan el yapımı patlayıcı bulundu. Polis ekiplerince okul çevresinde güvenlik önlemi alınmasının ardından bomba imha uzmanları patlayıcıyı etkisiz hale getirdi.

14 Ekim'de, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde örgüt mensuplarının yakalanması, hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için gerçekleştirilen operasyonlarda, evler, iş yerleri ve ibadethanelerin yanı sıra Mardinkapı İlkokul ve Ortaokuluna da saldıran örgüt yandaşları, kapısını kırarak girdikleri okulu örgüt merkezi olarak kullanarak büyük tahribata neden oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler