Görüş Bildir

Öğretmenler eyleme girdi!

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya yürüyen ataması yapılmayan öğretmenler, ‘Verilen müjdeyi kabul etmiyor, acilen 60 bin atama yapılmasını talep ediyoruz’ dedi.

Öğretmenler eyleme girdi!

20 bin öğretmen atamasının müjde olarak verilmesinden bu yana atanmayan öğretmenler hakları için her mecrada mücadele ediyorlar. Sosyal medyada 60 bin atama olması için oluşturulan platformdan sonra öğretmenler Ankara'ya yürüdü. Ulus Meydan'da bulunan Atatürk heykeli önünde bir araya gelen onlarca öğretmen, atamaları yetersiz bulduklarını söyledi. Açıklamaya çok sayıda milletvekili ve sanatçı Haluk Levent de eşlik etti.

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen öğretmenler, “Kontenjan değil, hayatımız dağıtılmış” , “Ücretmen İstemiyoruz”, “Susma haykır 60 bin haktır” yazılı dövizler taşıdı.

‘SON DÖNEMLERİN EN AĞIR MAĞDURİYETİ’

Yapılan açıklamada ataması yapılmayan öğretmen sayısının 600 binin üzerinde olduğu belirtilerek, “Ülkemizdeki ataması yapılmayan öğretmenler sorunu ne yazık ki yıllardan beri süregelen bir sorun olmuştur. Ancak 2021 yılında son dönemlerin en ağır mağduriyetiyle karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu mağduriyetten dolayı buradayız” denildi.

‘VERİLEN MÜJDEYİ KABUL ETMİYORUZ; 60 BİN ATAMA İSTİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Şubat tarihinde, 20 bin atamayı "müjde" olarak duyurmasına tepki gösterilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmemizin üzerinden geçen 5 ay boyunca atama kontenjanlarının ve atama takviminin açıklanmasını bekleyen biz öğretmenler açısından bu açıklama ne yazık ki müjde olamadı. Büyük bir emekle girdiğimiz sınavın ardından büyük bir umutla yüksek kontenjanlarda atama beklerken, hayal kırıklığına uğradık. Milli Eğitim Bakanı'mız Sayın Ziya Selçuk’un öğretmenler için çabaladığı ve bizlerin umutlarını kırmamak için çalışmalar yürüttüğünü bilerek biz de 5 ay boyunca taleplerimizi duyurmaya çalıştık. Bu sürede taleplerimiz duyulmamış olmalı ki, 20 bin atama bizlere müjde olarak sunuldu. Biz bu müjdeyi kabul etmiyor ve 2021 yılında en az 60 bin öğretmen atamasını talep ediyoruz.”

‘ÖĞRETMEN YALVARMAZ’

Açıklamada Fakir Bayburt’un sözleri hatırlatılarak, “Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir. Bizler buraya yalvarmak için gelmedik, mağduriyetimizi en gür şekilde dile getirmeye ve hakkımız olanı almaya geldik” denildi.

‘HER ŞEYDEN TASARRUF OLUR EĞİTİMDEN OLMAZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a, “Her şeyden tasarruf olur ama eğitimden tasarruf olmaz” diye seslenen öğretmen adayları, ücretli öğretmenlik konusuna da değinildi. Açıklamada, “Ücretli öğretmenlik sisteminin kaldırılmasını istiyoruz. Ailelere de buradan seslenerek, çocuklarını eğitimcilere emanet etmelerini öneriyoruz” sözlerine yer verildi.

Öğretmenlerin talepleri ise şu şekilde:

- 2021 yılı için belirlenen 20 bin öğretmen atamasına ek olarak bir atama daha gerçekleştirilmesini ve MEB’in 109 bin olarak duyurduğu öğretmen ihtiyaç göz önünde bulundurularak en baştan beri dillendirdiğimiz gibi en az 60 bin atamanın gerçekleştirilmesini istiyoruz.

- Açıklanan 2021 yılı öğretmen atama takviminde bir düzenleme yapılmasını, 6 aya yayılan takvimin daha kısa bir süreye toparlanmasını  ve peşinden ek atama takviminin yayınlanmasını istiyoruz.

- 2021 yılı için yapılacak olası bir ek atamada, puanlarımızın ve emeğimizin boşa gitmemesi adına yalnızca 2020 KPSS puanının geçerli sayılmasını istiyoruz.

HALUK LEVENT DESTEK VERDİ

Açıklamanın ardından Sanatçı Haluk Levent öğretmenler için şarkı söyledi. Öğretmenlerin eylemine destek veren sanatçı Haluk Levent "Hani benim olacaktın?" şarkısının sözlerini atanamayan öğretmenlere göre uyarladı. Levent, şarkısının nakarat bölümünü "Hani benim olacaktın, iki bahar önce okulun bitince, atanacaktın" şeklinde değiştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi