Okullar açılmalı

Eğitimci Gökhan: Okullar ne kadar erken açılırsa çocukların toparlanmaları daha hızlı olur

Okullar açılmalı

Deprem bölgesinde bulunan öğrencilerin depremden etkilenip psikolojik desteğin önemine değinen Eğitimci Abidin Gökhan, okullar ne kadar erken açılırsa çocukları hayata hazırlama, arkadaşlarıyla psikolojiyi yaşamalarına zemin hazırlanabilirse çok daha hızlı bir şekilde toparlanabileceğini belirtti.

6 Şubat'ta Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde yaşanan iki büyük depremden etkilenen 11 ildeki eğitim öğretime ara verilmişti.

Deprem bölgesinde bulunan öğrencilerin, psikolojik desteğe ihtiyaçlarının olduğunu belirten Eğitimci Gökhan, hemen bir zorlukta okulları tatil etmenin çok mantıklı gelmediğini belirterek, MEB'in bu konuda çok hızlı kararlar alıp çocukları ilgili psikologlardan, rehber öğretmenlerden destek alıp onları bir şekilde hayata hazırlaması gerektiğini belirtti.

"EĞİTİMCİLERİN DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER İÇİN PLAN YAPMASI GEREKİYOR"

Eğitimci Abidin Gökhan

Toplum ve eğitimciler olarak onlara nasıl davranılıp ve onlar için neler yapabileceği üzerinden plan yapılması gerektiğini belirten Gökhan, "Vicdan ehli kişilerin bundan sonra eğitim gören depremzede çocuklar için neler yapabiliriz derdine düşmesi lazımdır. Sorunu iki yönlü değerlendirmek gerekir. Deprem bölgesinde bulunan öğrenciler için neler yapılabilir? Deprem bölgesinden çıkıp başka illere giden depremzede öğrenciler için neler yapılabilir? gibi farklı iki vaka vardır." dedi.

"ÇOCUK OKULDA HAYATI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENİYOR"

Deprem bölgesinde bulunan öğrenciler için kesinlikle çadırlarda da olsa, en kötü şartlarda da olsa eğitimin bir an önce başlaması gerektiğini söyleyen Gökhan, "Dünyada bunun gibi yüzlerce örnek vardır. Çünkü çocuk okulda hayatı bir şekilde öğreniyor. Öğretmeni onu bir şekilde hayata hazırlıyor. Pandemi sürecinde bunu gördük.  Hemen bir zorlukta okulları tatil etmek çok mantıklı gelmiyor. Okullar ne kadar erken açılırsa çocukları hayata hazırlama, arkadaşlarıyla psikolojiyi yaşamalarına, öğretmenlerin onları yönlendirmesine zemin hazırlayabilirsek çok daha hızlı bir şekilde toparlanırız." diye belirtti.

"MEB ÇOK HIZLI KARARLAR ALIP ÇOCUKLARI EĞİTİME HAZIRLAMALIDIR"

Deprem bölgesinden illerimize gelen öğrencilere hepimizin yardımcı olmak zorunda olduğunu belirten Gökhan, "MEB bu konuda çok hızlı kararlar alıp çocukların toplumla kaynaştırılması, bununla ilgili psikologlardan rehber ve öğretmenlerden destek alınarak hemen onları bu şekilde hayata hazırlamalıdır. Çocuklar birbirlerine karşı acımasız oluyorlar. Birbirlerini çok sert bir şekilde eleştirebiliyorlar. Bu konularda aileleri de çok ciddi bir şekilde bilinçlendirmek gerekiyor. Kardeş aile projeleriyle kaybolan değerlerimizi toparlamak için bir fırsattır. Bazı çevreler 'çocuklara depremi hissettirmemeliyiz' diyorlar. Aslında tam aksine çocuklar hayata hazırlanmalı ve hayatın içerisinde olmalıdır. Zaten belirli bir yaştan sonra bunları kavrayacak seviyededir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz