Okullarda iklim dersi!

Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı, iklim değişikliğine karşı okullarda farkındalık yaratmak için iklim değişikliği dersleri verileceğini açıkladı.

Okullarda iklim dersi!

HABER MERKEZİ

 Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarını, iklimin insan faaliyetleri sonucunda nasıl etkilendiği konusunda çocuklarda farkındalık geliştirmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliğinde hazırladığı TEMA Eğitim Portalı’nı (iklimtema.org) duyurdu.

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine yönelik geliştirilen ve iklim değişikliği eğitimi konusunda öğretmenler için hazırlanan portal, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Müfredata uyumlu içeriklerin yer aldığı ‘iklimtema.org’a üye olan öğretmenler tüm eğitim içerik ve destekleyici materyallere ulaşabilecek.

TEMA Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Millî Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Bolat katıldı.

‘ÇOCUKLARA BOZULMUŞ BİR DÜNYA BIRAKIYORUZ’

Deniz Ataç, şunları söyledi: ‘’Çocukları korkutmamak için önce hava durumunu, mevsimleri, iklim değişikliğini sonra ise insanların faaliyetlerinin doğa olaylarını nasıl etkilediğini göstereceğiz. Bizim bir yıldır üzerinde çalıştığımız bu portal önemli bir adımdır. Buradaki en önemli faktör öğretmenlerimiz. Çünkü öğretmenler bu bilgiyi hayatın her alanına taşımak için bir kanal olacak. 700 bin öğretmen, 12 milyon çocuk var. Öğretmenler çocuklara aktaracak. Çocuklara bozulmuş ve hastalanmış bir dünya bırakıyoruz. Çocuklara yardım etmemiz gerekiyor. Bunu öğretmenlerimiz aracılığıyla yapacağız. Bizim yaptığımız yanlışlar maalesef çocuklarımızı vuruyor. Şehirleşmeden dolayı çocuklar doğadan kopmuş. Eğer doğayı tanırsa, bilirse ve severse korur. İklim değişikliği nedeniyle yaşanan felaketleri çocukların anlayacağı dilden anlatacağız. Mutlaka doğayı sevmemiz ve içselleştirmemek gerekiyor. Doğa ne gerekiyorsa neyi zorluyorsa daha zorlamadan eğitim sistemini ona göre hazırlamalıyız.’’ 

'MEB SORUMLULUK ALABİLİR'                           

Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daireler Başkanı Ayşe Kula da şunları söyledi: ''Biz bütün toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirmek durumundayız. MEB sorumluluk alabilir. Bütüncül bir yaklaşımla olaya bakmamız gerekiyor. İklim değişikliği kapsamında okulların fiziki yapılarını da güçlendirmemiz gerekiyor. Göl kenarlarında bina yaparsak sürdürülebilir olmaz. Okul binasının nerede kurulduğundan başlayıp iklim değişikliğini anlatacağız. Bir ölçek hazırlayacağız. Eksiğimizi görürsek bir takım tamamlayıcı çalışmalar ortaya koyabiliriz. Projemiz zihinsel bir dönüşümü de amaçlıyor. Aileler de hedef kitlemiz. Ailelere ve öğretmenlere dönüşüm kılavuzlarımız olacak.’’

'BU EĞİTİMLER VERİLSEYDİ O KADAR İNSANIMIZ ÖLMEZDİ'

Tula, okullarda bunların nasıl uygulanacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: ‘’Tüm programlarda olacak. İklim değişikliği ile ilgili konularla bütünleştirerek derslerde işlemesi için öğretmenlere eğitim verilecek. Türkçe dersinde drama ile bunu yapacak. Deprem yaşadık yakın zamanda. Biz çocukları yetiştiriyoruz. Yarın birisi mühendis olacak, mimar olacak. Neden bu kadar çok ev yıkıldı? Neden bu kadar çok insan öldü? Bunun için öncesinde önlem almamız gerekiyor. Çocuk gerekçeyi öğrenirse kabullenir, öğrenir ve yaşamına yansıtır. Eğer bunu yapabilseydik hiçbir mühendis oralarda konut yapmazdı veya çimentoyu daha az kullanmazdı. Derenin, denizin kenarına ev yapmazdı çünkü bunun insanlara nelere mal olacağını bilirdi. Bizim amacımız çocuklara bu farkındalığı kazandırmak." 

'AYRI BİR ÖĞRETMEN KADROSU OLMAYACAK'

Okullarda verilecek 'iklim değişikliği dersi' için ayrı bir öğretmen kadrosu yetiştirilmeyeceğine dikkat çeken Kulan, ''Bütün branş hocaları bu konuda eğitilecek. Biz uzman olarak ilk etapta 200 öğretmenimizi eğiteceğiz, onlar da yerelde kendi okulunda ve çevre okullardaki öğretmenlere eğitim verecek. Biz de zaman zaman kontrollerini yapacağız. Etkili olup olmadığını denetleyeceğiz. Eksiğimiz varsa daha fazla çalışacağız. Bunun beceriye yansımasını sağlayacağız. Herkese bu bilinci vereceğiz. İlk adımı çalıştay yaparak atıyoruz. İlk çalışmamız haziranda bitecek. Bu 1.5 yıllık bir proje.’’

'ÜNİVERSİTELERE DE SUNACAĞIZ'

Geçtiğimiz yıl seçmeli dersler arasında Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersi eklendi. Kula, buna ilişkin ise şunları söyledi: ‘’İklim değişikliğinin bir ders içerisinde hapsedilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu yaşamın içinde olan ve bütün derslerin içerisinde verilmesi gereken bir sorun. Yatay eksende olan bir sorun. Projemiz tamamlandığında üniversitelere de öneri olarak sunacağız. Gerekçemiz çok basit. Üniversitelerde yetişen öğretmenler bu dersleri hazır almış olarak okullara gelecek’’ dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz