Görüş Bildir

Onlar Karne Alamayacak

Diyarbakır ve Şırnak'ta terör saldırıları nedeniyle eğitim hakkından mahrum kalan 3 ilçedeki 81 bini aşkın öğrenci, bugün karne alamayacak.

Onlar Karne Alamayacak

Diyarbakır ve Şırnak'a bağlı 3 ilçedeki 81 bini aşkın öğrenci, terörist saldırılar nedeniyle bugün karne sevinci yaşayamayacak.

PKK mensuplarının kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar ve tuzakladığı patlayıcıların imha edilmesi amacıyla Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan operasyonlar sürüyor.

Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde tamamen, Şırnak'ın Silopi ilçesinde de kısmen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Sur ve Cizre ilçesinde ise teröristlere yönelik  yürütülen operasyonlar nedeniyle sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Sur, Cizre ve Silopi ilçelerindeki 179 okulda okuyan 81 binden fazla öğrenci, elleri kalem tutması gerekirken arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzak kaldı.

Silopi ilçe merkezi ve köylerindeki 68 okulda 39 bin, Cizre merkez ve köylerindeki 104 okulda 41 bin 127, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda da bini aşkın öğrenci okula gidemedikleri için karne alamayacak.

-Öğrenciler üzgün

Silopi'deki Dicle İlkokulu'nda okuyan 3. sınıf öğrenci Eylül Yalınç, 1 aydır okula gidemediği için okulunu özlediğini söyledi.

Arkadaşlarını görmek için 2 gündür okulun bahçesine geldiğini ancak hiç kimseyle karşılaşmadığını dile getiren Yalınç, yarın karne alamayacağı için çok üzgün olduğunu belirtti.

Aynı okulda okuyan 4. sınıf öğrencisi Ömer Efeoğlu da 1 aydır okuldan, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzak olduğunu anımsatarak "Derslerimde başarılıydım. Heyecanla karne alacağım günü bekliyordum ancak bir aydır okulumuz kapalı olduğu için karne alamayacağım" şeklinde konuştu.

-"Ailelerin psikolojisi de olumsuz etkilenecek"

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de, yarın ülkenin her yerinde huzurlu bir şekilde tüm öğrencilerin karne sevincini yaşaması temennisinde bulundu.

Memiş, birilerinin Kürt çocuklarının bu olaylardan olumsuz etkilendiğini görmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Maalesef bölgede hendek ve barikat siyasetinden dolayı çok sayıda öğrenci karne sevinci yaşayamayacak. Karne alamayan öğrencilerin velileri de o günü buruk geçirecek. Karne alma noktasında heyecan duyamayacaklar. Ailelerin psikolojisi de olumsuz etkilenecek. Bu, çocuk üzerinde bir travma etkisi yaratacaktır. Hendek ve barikat siyasetine destek verenlerin bir kez daha düşünmeleri gerekiyor."

Bu çevrelerden empati kurmalarını isteyen Memiş, "Bu çocukların travma yaşayacağını ve eğitim noktasında ne kadar geri kalacağını görmeleri lazım. Çocukların karne günündeki sevinci yaşayamayacaklarını görmeleri gerekiyor. Buna derhal son verilmesi lazım. Bir an önce örgütün barikat ve hendek siyasetinden vazgeçmesi gerekli. Bu çocukların karne sevincini yaşayamamasının önüne geçmeye kimsenin hakkı yok" ifadelerini kullandı.

 -Telafi eğitimi verilecek

Öte yandan Mardin, Şırnak ve Diyarbakır'daki öğrencilerin eksikliklerinin giderilmesi için "telafi eğitimi" verilecek.

Okullarda 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik telafi eğitimleri verilecek, yarıyıl tatilini de içine alacak şekilde üst öğrenime hazırlık, destekleme ve yetiştirme kursları açılacak.

2015-2016 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde okulların zaman zaman kapalı olması, öğrencilerin okula devam edememesi nedeniyle devamsızlığı bulunan öğrencilerin durumu devamlı öğrenciler gibi değerlendirilecek. Yerleşim birimi içinde ya da dışındaki aynı tür başka bir okula gitmek isteyen öğrenciler için taban puan ve kontenjan şartı aranmayacak.

Telafi eğitimleri 25 Ocak'ta başlayacak. Öğrencilere, telafi eğitimlerinin ardından karne verilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi