Özel öğrenci sevinci

Şehit yakınları, istedikleri üniversitede özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine imkan sağlayan YÖK kararının mutluluğunu yaşıyor.

Özel öğrenci sevinci

ŞANLIURFA - Şehit yakınları, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan karar doğrultusunda istedikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görebilecek olmanın sevincini yaşıyor.

Şanlıurfa Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube Başkanı Mehmet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehit yakınları için hayata geçirilen özel öğrenci uygulamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yavuz, Türkiye'nin güvenliği için terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına özel imkan sunulmasının ailelere manevi desteğin yanı sıra ciddi anlamda bir kolaylık sağladığını belirtti.

Ailelerin karara ihtiyacı bulunduğunu anlatan Yavuz, şöyle devam etti:

''Şehit yakınlarımız bundan sonra üniversitelere geçişte puan ve kontenjan şartı aranmaksızın normal geçiş yapabilecek. Gerçekten çok ihtiyaç vardı. Daha önce lise ve dengi okullarda puan şartı aranmaksızın geçiş yapılıyordu. Üniversitelerde böyle bir durum yoktu. Beklediğimiz bir karardı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Daha önce devletimizden böyle bir talepte bulunmuştuk. Şehit çocuklarımız bazen istedikleri üniversiteye geçemiyorlardı ama artık istedikleri ilde üniversite okuyabilecekler."

"Özlemi karşılıyor"

Kıbrıs'ta üniversite okuyan İbrahim Görmez de babasının yaklaşık 20 yıl önce Şırnak'ta şehit olduğunu aktardı. Ailesinden uzakta olmasının hem kendisini hem de ailesini zorladığını ifade eden Görmez, şunları söyledi:

"Zaten babam şehit oldu. Ailede bir özlem var. Ben babamdan olan tek çocuğum. Annemin büyük bir özlemi var. Hem benim hem annemin özlemi karşılama anlamında iyi oldu. Bütün şehit yakını öğrenciler için kendi memleketlerinde okumaları iyidir. Bizim için biraz daha farklı oluyor. Üniversitede sosyal çevre bakımından da ilimizde olmamız önemli bir imkan. İster istemez dışarıda etkileniyor insan."

"Aileden ayrı olmak ayrı bir sıkıntı"

Ağabeyi Abdurrahman Dursun 2001'de Hatay'da şehit olan Ayşegül Dursun, kararı büyük bir sevinçle karşıladıklarına işaret etti. Şehit çocuğunun ailesine yakın olmasının ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Dursun, şöyle konuştu:

"Şehit ailesi için çok olumlu, başka bir şehirde aileden uzak okul okumak sıkıntılı. Hele bu bir şehit yakınıysa. Psikolojik açıdan zaten çökmüş haldedir. Bu durumu zaten kaldırabilmek ayrı bir sıkıntıdır. Böyle bir durumda aileden ayrı olmak farklı bir sıkıntı, yani bunun okul açısından derslerini de etkileyeceğini düşünüyorum. Bu hakla kendi ailesinin yanına gelip okuması, onun da gelecekle ilgili planlarını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum."

"Merhem olur"

Şehit Mehmet Reşat Mumgan'ın üniversiteye hazırlanan kızı Nuran Mumgan da kararın devletin şehit yakınlarına verdiği önemin göstergesi olduğunu bildirdi.

Kararın şehit aileleri için önemine dikkati çeken Mumgan, şunları kaydetti:

"Bu karar bizim için devletimizin ne kadar ince düşündüğünü gösteriyor. Bizim hakkımızı hiçbir şekilde esirgemediğini kanıtlıyor. Bu güzel bir şey. Bu düşünceyi uygulamaya koyanlardan Allah razı olsun. Hiç kimsenin, hiçbir yetimin hakkını bırakmıyorlar. Eminim bu birçok şehit yakınının yarasına merhem olur. Giden geri gelmese de çok iyi bir şey. Çok yararlı buldum."

Kaynak: Diyarbakır Söz