Son yılların en zor SBS'si!

Bu yıl son kez yapılan SBS sınavı son yılların en zor sınavı olarak değerlendirildi. Matematik sorularının eleyici olduğu belirtilirken Türkçe ve Matematik sorularının öğrencileri çok zorladığı gözlendi.

Son yılların en zor SBS'si!

Bu yıl son kez yapılan ve liselere geçiş için öğrencilerin uzun süre hazırlık yaptığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nda binlerce öğrenci ter döktü. Matematik sorularının eleyici olduğu belirtilirken Türkçe ve Matematik sorularının öğrencileri çok zorladığı gözlendi.

SABAH SAATLERİNDE

Sabah 10.00'da başlayan sınav nedeniyle erken saatlerden itibaren öğrenciler aileleriyle birlikte okulların yolunu tuttu. Kimlik ve sınav giriş belgeleriyle okullara gelen öğrenciler sınav salonlarını kontrol ettikten sonra sınavın başlamasını bekledi. Anne babalar da en az çocukları kadar heyecanlıydı. Kimi aileler çocuklarının başarısı için dışarıda dua ederken kimileri de çocuklarının stresini yatıştırmak için çalıştı.

HERKES HEYECANLIYDI

Okul yöneticileri öğrenci ve velileri okul önlerinde toplayarak bilgilendirme yaptı. Engelli öğrenciler için anne babalarının yardımı ile salonlara giriş kolaylığı sağlandı. Çocuklarının gelecekleri için önemli bir sınav olarak gördükleri SBS'nin son kez yapılıyor olmasını değerlendiren veliler sistemin değiştirilmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Heyecanlı olduklarını ve çocukları için iyi bir gelecek dilediklerini belirten veliler "onlar için hayırlı olsun" dileğinde bulundu.

STRES İÇERİSİNDE GEÇTİ

Öğrenciler de sınav stresini yaşadıklarını belirterek dönem içinde ders çalışarak, denemeler çözerek sınava hazırlandıklarını anlattı.

SBS sınavında, Matematik sorularının eleyici olduğu belirtilirken Türkçe ve Matematik sorularının öğrencileri çok zorladığı gözlendi. Sosyal Bilgiler testinde 1 sorunun tartışmalı olduğu belirlenirken Fen ve Teknoloji testinde ise 1 soruda anlam kapalılığı olduğu anlaşıldı. İngilizce sorularında ise özel okul öğrencilerinin avantajlı olacağı tahmin ediliyor.

SON YILLARIN EN ZOR SINAVI

SBS adaylarının heyecanlı halleri dikkatlerden kaçmadı. Sınav salonlarına alınan öğrenciler için okul görevlileri ve polisler bina girişlerinde kontroller yaptı. Kimlik ve sınav giriş belgesi kontrolü yapan görevliler engelli adaylara yardım etti. Sınava giren öğrenciler 18 yaş altında oldukları için giriş sırasında adaylara üst araması yapmadı.

İlköğretim 8. sınıfların girdiği SBS için bitiş zili çalmasıyla sınav sona erdi. Öğrenciler 120 dakika boyunca toplam 100 soruya cevap verdi. Sınavdan çıkan öğrencilerden Sevgi İlkbahar, “Sınavım güzel geçti ama biraz heyecanlandım. Soruların hepsini yaptım. 400’e yakın puanım olur. Fen’in eşeysiz üreme konularında falan zorlandım biraz.” dedi.

ÖĞRENCİLERİN DUYGULARI

Mehmet Güzel ise, “biraz heyecanlandım. Matematik ve İngilizcede zorlandım. Matematikte birinci soruyu zor yaptım. İnşallah iyi bir puan bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. SBS’den çıkan Oğuzhan Odabaşı da, “Sınavım iyi geçti, hepsini yaptım. Matematikte biraz zorlandım.” diye konuştu. Sınavının iyi geçtiğini belirten Rabia Şahin, “Çalıştım ve yaptım. Zorlandığım konular da oldu. Soruları genel olarak kolay buldum ama Fen bölümü zordu. İstediğim bölümü kazanırım, puanım yeter. Soruların kolay olduğunu söyleyen Gökçe Yılmaz, “Kaç puan alırım bilemiyorum ama İnşallah 400’ü geçerim. Büyük ihtimale istediğim liseyi kazanırım.” diye duygularını dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler