Görüş Bildir

Suriyelilere çıraklık ve ustalık eğitimi

Suriyelilerin çıraklık ve ustalık eğitimi almasıyla ilgili mesleki bir çalışma yürütülerek eğitim verilecek.

Suriyelilere çıraklık ve ustalık eğitimi

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere çıraklık ve ustalık eğitimi verilmesinin planlandığını bildirdi.

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

Sığınmacıların temel insani ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim ve mesleki anlamda da kendilerini geliştirebilmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Erdem, kamplarda verilen kursların ilerleyen dönemde daha da geliştirileceğini belirtti.

Kısa süre içerisinde sığınmacılara çıraklık ve ustalık eğitimi vereceklerini vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:

"Mesleki ve teknik eğitime dair bir kanun üzerinde çalışma yapılıyor. Suriyelilerin çıraklık ve ustalık eğitimi almasıyla ilgili mesleki bir çalışma yürütülerek eğitim verilecek. Bu potansiyelde olan Suriyeliler illerdeki kontrol ve müracaatlarla tespit edilecek. Sığınmacılardan, bilmedikleri için müracaat gelmeyebilir ama bizim arkadaşlarımız yönlendirecek, bu kişileri çalıştıranlar teşvik edilerek. Devlet asgari ücretin 3'te biri oranında bu eğitimi alacaklara rakam ödeyecek. Çıraklık eğitim alacak çocuklara staj döneminde sigorta yapılacak. Çıraklıkta lise çağlarında olanlar için başlayacak ondan sonraki yaştakilere ise ustalık eğitimi devam edecek."

"Onlar bizim parçamız"

Erdem, sığınmacılardan yarım kalan akademik hayatlarını Türkiye'de sürdürmeleri için de daha önceden kolaylıklar getirdiklerini hatırlattı.

Bazı Suriyelilerin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde bulunan üniversitelerde eğitimlerini tamamladığını da işaret eden Erdem, şunları kaydetti:

"Yüksek Öğretim Kurumumuzda Suriyelilerin eğitim bilgileri toparlanıyor. Suriyeliler, çok hareketli bir nüfus, sürekli yer değiştirebiliyorlar ülkemizde 5 yılını doldurdular. Üniversitelerimizde halen okuyanlarda var bitirenlerde var. Onlarda artık bizim bir kısım parçamız. Suriyeliler'in ülkemizdeki sisteme entegrasyonu konusunda çalışıyoruz. Ülkelerine döndüklerinde Türkiye elçisi gibi çalışmaları için hepimiz elimizden gelen gayreti yapıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi