Tayin sistemi sil baştan!

Eş durumundan atama isteyen öğretmenler için artık bakanlıklar ve Genelkurmay, birlikte hareket edecek.

Tayin sistemi sil baştan!

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yılda 50 bin öğretmenin eş durumundan yer değiştirdiğini ve artık koordineli sisteme geçileceğini söyledi.

Daha çok doğudan batıya talep olduğunu, bu sebeple batıda yığılma yaşanırken doğuda öğretmen açığı bulunduğunu anlatan Dinçer, önemli bir yeniliği de duyurdu.

KOORDİNELİ ÇALIŞILACAK

Bakan, eş durumundan atanma talebinin en fazla asker, hakim-savcı, hariciye görevlileri ve kaymakamlardan geldiğini dile getirdi. Bu nedenle Adalet, Dışişleri, İçişleri bakanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığı'yla görüşülerek tayin durumlarının önceden bildirilmesi istenecek ve bu şekilde bir koordinasyon sağlanmaya çalışılacak. Eşleri özel sektörde çalışanlar için böyle bir uygulama olmayacak. Ancak daha önce kamu bankasında çalışanlar kamu görevlisi sayıldığı için bu durumdan yararlanabilecek.

OKULA BAŞLAMA YAŞI

Son günlerde çok tartışılan, okula başlama yaşı tartışmalarına da açıklık getiren Dinçer, şöyle konuştu

"Okula başlama yaşının küçültülmesi, birçok eleştiriyi de beraberinde getirdi. Daha önce 31 Aralık tarihinde 6 yaşını dolduracak olanlar, eylül ayı itibarıyla okula alınıyordu. Yani 68 aylık olanlar zaten alınıyordu. Yeni uygulama ile bu sadece iki ay öne çekilmiş oluyor. Ancak eskiden şöyle bir durum vardı: 68 aylık çocuklarla, 84 aylık çocuklar (7 yaşındakiler) aynı sınıflara konuluyordu. Aradaki yaş farkı 18 aya kadar çıkıyor! Şimdi biz bunu 66 aya çekerek en fazla 72 aylıklarla birlikte, bu farkı 6 aya indiriyoruz. AB'nin 14 ülkesinde, çocuklar 60-64 aylıkken ilköğretime alınıyor. Önemli olan çocuğun eğitime başladığı yaş değil, önemli olan psikolojik hazırlık ve uygun müfredat. Şimdi biz çocuğu oyun oynatarak eğiteceğiz. 60 aylık çocuğu, velisi isterse durumu da uygun ise AB ile birlikte hazırladığımız müfredatı uygulayacağız"

‘SBS MUTLAKA KALDIRILACAK’

Bakandan bir müjde de sınav stresi yaşayan öğrencilere ve bu uğurda maddi külfete giren ailelere geldi. Dinçer, Sbs'nin kaldırılacağını da böyle müjdeledi:

"İmtihanla öğrenci alma ve sınavla sıralama yapmanın bazı sakıncaları var. Seviye Belirleme Sınavı (Sbs) zaman içinde mutlaka kaldırılacak. Bu sistemden memnun değiliz. Sınavla iyi durumdaki öğrenciler seçilince, geriye kalan kitle içinde liderlik yapacak ve onları ileriye taşıyacak kimse kalmıyor. Bu da genel kaliteyi düşürüyor. İlerde okullar kendi yöntemiyle öğrenci seçecek. Her yıl 0 çeken öğrenci sayısının artmasından şikâyet ediliyor ancak 1 milyonun üzerindeki öğrenci kitlesi içinde 100-150 bin öğrenciyi seçebilmek için bazılarının 0 puan alması gerekiyor. Zira başka türlü bu kadar eleme yapılamaz. Sınavda ekstra sorularla en iyi öğrenciler belirleniyor. Bu sınav sistemi toplumu yoruyor. 1-2 sene içinde derslik, teknoloji ve öğretmen sorunu kalmayacak ve herkese eşit şartlarda eğitim imkânı sağlanacak"

5. SINIFTA KÜRTÇE, SEÇMELİ DERS

Yeteri kadar Kürtçe öğretmeni yetişene kadar Fars dili mezunu Kürtçe bilenler ile Kürtçe bilen Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenleri bu alanda görevlendirilecek. Seçmeli ders sayısı da artırılıyor. Her yıl okullar açılmadan evvel, velilere çocuğunun hangi dersleri seçmeli okumasını istedikleri sorulacak. Ortaokullarda en az 8 saat seçmeli ders okutulacak. Her seçmeli ders en az 2 saat olacak.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz