"Üniversite tercihinde ilk kıstas akademik unsurlar olmalı"

Prof. Dr. Acer: "Bu yıl sınava giren 1 milyon 987 bin 484 üniversite adayının okul tercihindeki ilk kıstası, tercih edecekleri okulların akademik unsurları olmalı. Öğrencinin, üniversiteyi bir bütün alarak akademik kalitesiyle değerlendirmekten ziyade, kaydolmak istedikleri bölümün kalitesine özel olarak bakması lazım"

Prof. Dr. Yücel Acer, üniversite adaylarının tercih yaparken ilk bakması gereken ölçütün akademik unsurlar olduğunu belirterek, "Öğrencinin, üniversiteyi bir bütün alarak akademik kalitesiyle değerlendirmekten ziyade, kaydolmak istedikleri bölümün kalitesine özel olarak bakması lazım" dedi.

Acer, üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla tercih döneminin başladığını hatırlattı.

Tercih sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Acer, "Günümüzde bilgiyi elde etmek kolaydır. Zira internet vasıtasıyla internet sayfalarıyla o bölümde hangi hocalar var? Kaç hoca var? Nitelikleri, çalışma alanları nelerdir? Özgeçmişleri nelerdir? Bunları kontrol edebilirler" ifadesini kullandı.

Acer, adayların özellikle öğrenim görmek istedikleri alan uygulama ağırlıklıysa üniversitenin veya o bölümün kendilerine neleri sunacağını da incelemesi gerektiğini kaydetti.

AKADEMİK UNSURLAR

Adaylara tercih konusunda önerilerde bulunan Acer, şunları söyledi:

"Bu yıl sınava giren 1 milyon 987 bin 484 üniversite adayının okul tercihindeki ilk kıstası, tercih edecekleri okulların akademik unsurları olmalı. Öğrencinin, üniversiteyi bir bütün alarak akademik kalitesiyle değerlendirmekten ziyade kaydolmak istedikleri bölümün kalitesine özel olarak bakması lazım.

Matematik bölümü okuyacaksa, Türkiye'deki matematik öğretmenliği olan okulları, eğitim fakültelerini araştırarak gözden geçirmesi, akademik kaliteyi, düzeni anlamaya çalışmalı. Bunlar dışında bir öğrencinin sosyal imkanlara, üniversitenin imkanlarına da bakması lazım. Tabii özellikle barınma imkanları önemli. Öğrencinin, belli düzeydeki barınma yerleri o şehirde mevcut mu? Üniversiteye yakınlık, ücret, bunların hepsini gözden geçirmesi gerekir.

Sportif meselelere bakması lazım. Örneğin sporla çok yakında ilgilenen bir öğrencimiz olacaksa spor imkanları için o üniversitenin ve şehrin durumu nedir? Ona bakması lazım. Öbür taraftan şehrin imkanları çok önemli. Ulaşımı, aynı zamanda şehrin sosyal ortamları, değişik sosyal faaliyetler yapılan imkanlar var mı? Bunlara da bakması lazım.

Bir bütün olarak değerlendirme sonucunda öğrenci herhalde fikrini daha makul, daha mantıklı verebilir."

Kaynak: Diyarbakır Söz