Görüş Bildir

Uzmanlar ek tercihler için uyarıyor

Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için 'Ek Tercih' süreci başlıyor. Öğrencilerin ve velilerin, çabalarının boşa gitmemesi ve üniversitesiz bir yıl geçirmemeleri için bu dönemi çok daha dikkatli değerlendirmeleri gerekiyor.

Uzmanlar ek tercihler için uyarıyor

2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek tercih işlemleri bugün itibariyle başladı. 26- 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek bu önemli ek tercih sürecinde, Doç. Dr. Oğuz Özyaral öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.

Sözlerine bu tercih döneminin çok ciddi bir karar dönemi olduğunu vurgulayarak başlayan Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "26- 30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ek kontenjan tercihlerinin çok kısa bir dönem olduğunu biliyoruz. Bu süreçte hızlı hareket ederken yanlış adımlar atmamamız gerekiyor. Yapılması gereken şey, öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda doğru bir yerden üniversiteye girmesini sağlayabilmektir. Tercih yaparken istediğimiz üniversite ve bölümü aklımızdaki o okula ulaşarak danışabiliriz. Bunun nedeni de kontenjanların kapanış puanlarıdır. Öğrenciler bunun altında bir puana sahipse ve o üniversiteyi sisteme yerleştirirse boşuna yazmış olurlar. Otomatik olarak da dışarıya düşerler. Seçimlerinizin sınırlarda ya da onun altında kalması tercih nedeniniz olmamalıdır. Mutlaka danışma hizmeti alınması, bu kısa süre içerisinde üniversitelerle temasa geçilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"Ülkenin ihtiyacı teknik eleman"

"Öğrencilerimizin puanının düşük olması nedeniyle üniversitelere meslek yüksekokullarından girebilirler. İstedikleri mesleklere göre bir alt branştan giriş yaparak 2 senenin sonunda dikey geçişle fakültelere geçebilecektir" diyen Doç. Dr. Özyaral, "Ülkemizin en çok ihtiyacı olan şey yüksekokul mezunu yani teknik bilgi sahibi insan. Dolayısıyla her bir bölümün ana alan olduğunu ifade ederim. Her bölümden özellikle teknik alanlardan mezun olan öğrencilerimizin rahatlıkla istihdam edilebileceklerini söyleyebiliriz. Çok büyük bir öğrenci kitlemiz bu yıl üniversiteye yerleştirilemedi. Ben bu öğrencilerimizin ek kontenjanlarda yerleşmesini arzu ediyorum. Sahada görev yapmak benim için çok kıymetli. Eğitiminizi sınavlarla devam ettirebilirsiniz. Bu sınavdaki başarımız geleceğimizin sınır kapısı değildir, bir geçiş kapısıdır" dedi.

"Öğrenciler yetenekleri ve istekleri doğrultusunda tercih yapmalı"

Bu dönemde çok hızlı hareket etmeleri ve gitmek istedikleri üniversitelere mutlaka danışmaları gerektiğini de belirten Doç. Dr. Özyaral, "Mutlaka tabanlardan giriş yapabilecekleri alanlar vardır. Örneğin sağlık hizmetlerine, teknik hizmetlere, mekanik hizmetlere ya da yetenek hizmetlerinin temel alanlarına bakalım. Mesela grafik tasarımı okuyup güzel sanatlar fakültesine devam edebilirsiniz. Bunların alt temelleri hazırlanmış durumda. Müfredatlar birbirinin içinden devam edebilir durumda. Aileler, 'kapılar kapandı, biz aşağıda kaldık' gibi düşüncelere asla kapılmamalılar. Öğrenciler yetenekleri ve istekleri doğrultusunda bir kapıdan üniversitelere giriş yapmalılar" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi