Yaşamlarını kurslar değiştirdi

Yüksekovalı kadınlar, Aile Destek Merkezindeki kurslarda edindikleri eğitimle meslek sahibi olup, geleceğe güvenli bakıyor.

Yaşamlarını kurslar değiştirdi

İlçe Kaymakamlığınca 2013'te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne tahsis edilen binada hizmet vermeye başlayan Aile Destek Merkezinde kadınlara yönelik kurslar düzenleniyor.

Yoğun ilgi gören merkezde, giyim, moda, tasarım, el sanatları teknolojisi, kuaförlük, pastacılık, fırıncılık gibi kursların yanı sıra aile içi eğitim, hasta ve yaşlı bakımı, İngilizce ile okuma ve yazma gibi kişisel gelişime yönelik kurslar da veriliyor.

Kaymakamlık tarafından kursiyerlere, her türlü araç gereç ve eğitimde kullanılan malzemelerin de sağlandığı merkezde, mesleki eğitim alan kadınlar, ürettikleri malzemelerle aile bütçelerine katkı sağlamanın yanı sıra işlerini kurma fırsatı da yakalıyor.

Farklı nedenlerden dolayı okuyamayan genç kızlar için de önemli olan merkezde 3 bine yakın kursiyer sertifika sahibi oldu.

Kurs öğretmeni Gülnaz Özdemir,  merkezdeki çoğu kadının elde ettiği ürünlerle ailesine katkıda bulunduğunu söyledi.

YAŞAMLARI DEĞİŞİYOR

Hafta içi her gün kursların olduğunu aktaran Özdemir, "Buraya gelen her bayanı, bilsin bilmesin sıfırdan alıyoruz. Dikişte alması gereken bütün teknikleri, gerek görsel gerekse de kural olarak vermeye çalışıyoruz. Bu süreç 4-5 ay sürüyor. Bu sürecin sonunda kadınlarımız sertifikalarını alabiliyor. Buradan mesleki eğitimini tamamladıktan sonra hanımlar, kendi işlerinin patronları da oluyorlar. Ciddi bir öz güven kazanıyorlar." dedi.

Kadınların merkezde sosyal aktivitelerinin zenginleştiğini ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Bayanlar buradan mutlu bir şekilde çıkıyorlar. Kurslarımız bitmeden diğer kurslara başvurular oluyor. Buraya gelen bayanlar her anlamda mutlu oluyorlar. Kursların kadınların yaşamı üzerinde çok etkisi oluyor. Kadınlar burada bütün sıkıntılarından stresinden arınıp gidiyorlar. Evde daha farklı bir anne olmuş oluyor."

Kursiyer Sedef Parla da kuaförlük kursunda eğitim alarak meslek edindiğini belirterek, "Evde oturan kadınlara tavsiye ediyorum. Evde oturmasınlar. Gelsinler, bizim kurumumuz çok güzel. Burada huzur buluyorum. Geri kalan ömrümün hepsi bu kurumda geçsin istiyorum. Kuaförlüğü öğrendim. Meslek edindikten sonra başka bir yerde çalışma fırsatı buldum. Burası kadınların yaşamını olumlu şekilde değiştiriyor." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz