Yeni neslin yeni ders aracı: EBA

FATİH Projesi kapsamında öğretmen ve öğrencilerin yeni ders aracı kalem ve defter yerine tablet bilgisayarlarda yüklü Eğitim Bilişim Ağı olacak

Yeni neslin yeni ders aracı: EBA

FATİH Projesi kapsamında öğretmen ve öğrencilerin yeni ders aracı kalem ve defter yerine tablet bilgisayarlarda yüklü Eğitim Bilişim Ağı (EBA) olacak.

EBA sayesinde öğretmenler eğitimle ilgili yeniliklere ulaşabilecek, öğrenciler ise ihtiyaç duydukları e-içerikleri indirebilecek.

E-içerik, haber, e-kitap, z-kitap, video, ses, görsel, soru-cevap, e-posta ve eba market bölümlerinden oluşan EBA'da e-ders, e-müfredat ve kırkambar da içeriğe dahil edilecek.

Yenilikçi Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nden elde edilen verilere göre, ''Bilgiden bilgi üretmek amacıyla tasarlanan sosyal bir eğitim platformu'' diye nitelendirilen EBA, zengin arşiviyle derslere katkı sağlayacak.

-Birbirinden bağımsız eğitim portalları aynı adreste buluşacak-

''Öğretmenin yeni ders araç gereci'' olarak da tanımlanabilecek EBA sistemine web sayfası, video, sunu, animasyon, ses dosyası, fotoğraf, vaka çalışması, harita gibi tüm görsel ve duyusal dosyalar yüklenebilecek.

EBA'nın e-içerik bölümü, birbirinden bağımsız eğitim portallerını aynı adreste buluşturmak ve okul ağı içerisinde ücretsiz olarak kullanıma sunmak amacıyla tasarlandı.

Haber modülü ile öğretmen ve öğrencilerin yaptığı çalışmaları diğerlerinin görerek daha da iyisini geliştirebilmesi mümkün olacak. Her türlü etkinlik ya da haber değeri taşıyan faaliyet bu modülde yayımlanacak.

Eğitim Bilişim Ağı'nın e-kitap modülünde öğrenci ve öğretmenler derslerde kullanılan ders kitaplarını e-kitap olarak indirip kullanabilecek. Z-kitap bölümünde ise Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış, okullarda kullanılan ders kitaplarının yazılı metinlerine dokunulmadan, çoklu ortam unsurları ile zenginleştirilecek.

Eğitsel ve öğretim amaçlı videoları tek adreste toplayan video modülü, ders destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, mesleki eğitim gibi alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarını barındıracak. Bu modülde, matematikten kimyaya, dil ve anlatımdan ilköğretim hayat bilgisine tüm derslerde kullanılabilecek videolar bulunacak.

Önemli günlerde izletilebilecek videolar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hazırlanan programlar, dersleri daha da zenginleştirecek çeşitli belgeseller de bu modülde yer alacak. Öğretmen ve öğrencilerin göndereceği videolarla daha da genişletilmesi düşünülen bu modül sayesinde farklı tarzda video içerikler ile öğrenme daha da keyifli hale gelecek.

-Yürürken ya da trafikte sesli kitaplar, derslerde görsel içerikler-

EBA'nın ses modülüyle ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar müzik, yabancı dil dinleme metinleri tablet bilgisayara indirilerek dinlenebilecek.

Yürürken, spor yaparken, metroda-otobüste-trafikte zaman geçirirken dinlemek için hazırlanan sesli kitaplar, eğitici radyo programları, müzik arşivinden örnekler öğretmen ve öğrencilerin beğenisine sunulacak.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün görsel malzemeyi zenginleştirmek için arşivinden seçerek dijital ortama aktardığı fotoğraflar da derslerde kullanılacak. Öğretmenlerin de katılımıyla eğitimin görsel arşivine dönüşmesi planlanan bu modülde harita, grafik, animasyon ve simülasyonlar da yer alacak. Farklı derslerde kullanabilecek bu materyallerle derslerin içeriği ve sunuların görselliği daha da zenginleşecek.

Eğitim Bilişim Ağı'nın daha verimli olması, etkin kullanılması amacıyla tasarlanan soru-cevap modülünde, eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili yeni fikirler, hangi e-içeriğin hangi noktada daha faydalı olduğu konusundaki düşünceler paylaşılabilecek. Yeni modül önerileri, z-kitap deneyimleri, nasıl bir e-içeriğe ihtiyaç olduğu tartışmaya açılacak.

-EBA market ile yeni uygulama indirilecek, var olanlar güncellenecek-

Öğretmenlerin ortak bir haberleşme ağında buluşması amacıyla tasarlanan mesajlaşma servisi e-posta, öncelikle pilot okullardan başlayacak.

Kullanıcıların üzerinde inceledikleri lokasyonla ilgili video, fotoğraf, metin gibi içeriklere erişebildikleri EBA harita modülüyle hem o yerle ilgili içeriklere ulaşılacak, hem de harita üzerinde çevreyi inceleme imkanı sunulacak.

EBA Market Çalışmaları ise, dağıtılan tablet bilgisayarlarda yüklü olarak gelecek ve bu sayede öğrenci ve öğretmenler yeni uygulamaları indirebilecek ya da var olanları güncelleyebilecek.

-Çalışmaları devam eden bölümler-

Öğrencilerin bireysel öğrenimini destekleyecek e-ders modülü, alanında en iyi öğretmenler tarafından anlatılacak ders videoları ile fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyor.

Bu sayede çeşitli sağlık sorunlarından veya doğal afetlerden dolayı bir süre okula gidemeyen öğrenciler kaçırdıkları derslere ulaşabilecek, tüm öğrenciler ayrıntılı konu anlatım videolarını izleyerek bilgilerini pekiştirebilecek, öğrendiklerini tekrar edebilecek. Aynı konu farklı tekniklerle, farklı öğretmenler tarafından anlatılırken öğrenciler sıkılmayacak, tekrar ederek çalışmak kolaylaşacak.

Çalışmaları süren e-müfredat modülüyle eklenen her türlü içerik kazanımlarla ilişkilendirilecek ve böylece ilgili materyallere kolayca ulaşılarak sınıfa ve konuya uygun olanlar seçilebilecek.

Yöresel zenginliklerin ve kültürel içeriklerin ekleneceği bir ansiklopedi yapısında tasarlanan kırkambar modülünün ise Türk kültürünün önemli bir kaynağı olması planlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz