Yök noktayı koydu Baraj puanı aynen

ÖK'ten, üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanının düşürülmesini gerektirecek bir durum olmadığı bildirildi.

Yök noktayı koydu Baraj puanı aynen

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, üniversiteye giriş sınavları sonuçlarının açıklanmasının ardından baraj puanının düşürülmesine yönelik bazı iddiaların kamuoyunda yer aldığı hatırlatıldı.

PUAN DÜŞÜRÜLMÜYOR

Açıklamada, ''Konuya ilişkin Kurulumuza intikal eden Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin 31 Temmuz 2012 tarih ve 24232 sayılı yazısının incelenmesi sonucu baraj puanının düşürülmesini gerektirecek bir durum olmadığı kanaatine varılmıştır'' ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Kurul’un LYS’de barajı değiştirmeme kararının üç gerekçesini açıkladı. Çetinsaya’nın açıklamasına göre ÖSYM verilerine göre baraj altında kalan üniversite adayı sayılarında geçen yıldan bu yıla baraj değiştirmeyi gerektirecek kadar büyük bir değişim yok.

Bir televizyonun canlı yayınına katılan YÖK Başkanı Çetinsaya yükseköğretimin gündemindeki soruları yanıtladı. LYS’de barajın altında kalan öğrenci sayısının arttığı ve barajın düşürülebileceği yönündeki haberleri değerlendiren Çetinsaya, sonuçlar açıklandıktan sonra çıkan haberlerde baraj altında kalan 300-400 bin öğrenci olduğu yönünde sayıların verildiğini fakat bu rakamların ÖSYM’den aldıkları verilere göre gerçeği yansıtmadığını belirtti. Çetinsaya, baraj altında kalanların sayısının geçen yıldan bu yana çok fazla değişmediğini de ifade ederek, bu küçük değişikliğin baraj değiştirmek gibi temel bir değişiklik yapmayı gerektirmediği sonucuna vardıklarını kaydetti. Çetinsaya, “Bu tartışmalar başladığından itibaren her gün 100 bine yakın öğrenci tercihlerini yapmışlardı. Artık geriye dönüp bu tartışmayı yapmanın imkânı da yoktu. Bu sefer bütün puanların tekrar hesaplanması gerekecekti. Bu da karşılıklı mağduriyetlere sebebiyet verecekti ve belki davalara konu olabilecekti” diye konuştu. Çetinsaya ayrıca 180 barajının her 10 sorudan ikisini yapmak anlamına geldiğini belirtti ve “Biz diyoruz ki, ‘Türkiye’de üniversite eğitimi alacak öğrenci 10 sorudan 2 soruyu doğru yapabilmeli.’ Bu bir kalite ve nitelik meselesi” ifadelerini kullandı.

-HARÇLARIN KALDIRILACAĞINI YÖK BAŞKANI DA SONRADAN DUYMUŞ-

Üniversitelerin boş kontenjan sorunun barajla ilgili olmadığını, sorunun temel kaynağının adayların tercih davranışlarındaki değişiklik olduğunu belirtti. Üniversite harçlarının kaldırılmasının bu yıl yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Biz YÖK olarak her yıl harçlarla ilgili çalışmalarımızı Maliye Bakanlığımızla yürütüyoruz. Bu konuda son karar Bakanlar Kurulu’nda veriliyor. Bu sene biz de görüşlerimizi ilettik. Biz Türkçe ve İngilizce eğitim veren bölümlerin eşitlenmesi, şehit, gazi ailelerinin ve özürlülerin indirimli olması, vakıf üniversitelerinden geçen öğrencilerin harçlarının azaltılması gibi. Ama siyasi otoriteden böyle bir karar veya beklenti olduğu ortaya çıkınca biz de mutlu olduk. Ama bu bugünden yarına alınacak bir karar değil. Çalışılması gerekiyor. Sanıyorum Maliye Bakanlığımız bu konuda çalışıyordur.”

Çetinsaya, harçların bu yıl kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusunu ise “Bu konuda bir bilgim yok. Kamuoyunu yanlış yönlendirmek istemem” şeklinde yanıtladı.

-“BİZ YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİYORUZ AMA YASA DEĞİŞMELİ”-

Çetinsaya Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde yapılacak özgürlükçü değişiklikler hakkında da bilgi verdi. 1985 tarihli yönetmeliğin vesayetçi bir anlayışla yazıldığını anlatan Çetinsaya, Türkiye’nin geldiği noktayı da göz önünde bulundurarak ağır cezaları hafiflettiklerini, soyut ifadeleri somutlaştırdıklarını kaydetti. Çetinsaya’nın verdiği bilgilere göre bildiri dağıtmak ceza kapsamından çıkarılıyor, izinsiz afiş ve ilan asmak gibi maddelerle ilgili cezalar ise korunuyor. Çetinsaya, kendilerinin bir yönetmelik değişikliği üzerinde çalıştığını buna karşın asıl değişikliğin 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nda yapılması ve YÖK’ün dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Çetinsaya, Öğretim Üyesi Disiplin Yönetmeliği hakkında da çalışmaların başladığını bildirdi.

-ÖĞRENCİLİKTEN ÇIKARILMA YOK, OKULDAN ÇIKARILMA VAR-

12 Eylül döneminde okuldan atılma sebeplerinin hatırlatılması üzerine Çetinsaya, “Öğrencilikten çıkarılma ve okuldan çıkarılma cezası vardı. Biz bunun için şöyle bir formül benimsedik. Öncelikle çok ağır cezalar söz konusu olmadığı sürece okuldan çıkarılma cezası yok. Eskiden öğrencilikten çıkarılıyor başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenci olamıyordunuz. Bizim şimdi hazırladığımız yönetmelikte o çok ağır ceza karşılığında öğrenci ancak kendi okulundan çıkarılabiliyor. Gidip başka bir okulda öğrenim hayatına devam edebiliyor” diye konuştu.

-“ÖĞRETMENLİĞE YENİ MODEL HAZIRLIYORUZ, FEN-EDEBİYATÇILAR VAZGEÇMESİN”-

Fen edebiyat mezunlarının formasyon alarak öğretmen olmasıyla ilgili tartışmalar hakkında da konuşan Çetinsaya, Nisan ayında aldıkları kararla formasyonun bir süre için durdurulduğunu, bu durdurmanın amacının yeni bir model belirlemek olduğunu, söz konusu yeni modelin de son aşamaya geldiğini ifade etti. Yeni bir öğretmen modelinin çalışıldığını, bu modelin MEB ile birlikte açıklanacağını kaydeden Çetinsaya, “Şunu söyleyebilirim ki Fen-Edebiyat Fakültesi mezunları mağdur olmayacaklar. Öğretmenliğin tek bir fakültenin tekeline verilmediği, özellikle alan öğretmenliklerinde tek bir fakültenin tekeline vermeyen ama nitelikli öğretmen yetiştiren bir model üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. Çetinsaya, öğretmenlik yapmak isteyen adayların Fenb-Edebiyat fakültelerinden tercih yapmaktan vazgeçmemesi önerisinde bulundu.

-TWEET’E DEVAM-

Kendisine sosyal paylaşım sitelerinden atılan her mesajın bir ekip tarafından incelendiğini söyleyen Çetinsaya, kararları alırken bu görüşleri de değerlendirdiğini söyledi ve “Öğrenci arkadaşlarım tweet bombardımanına devam etsinler” dedi. Çetinsaya Kürtçe seçmeli dersin gelmesiyle oluşacak Kürtçe öğretmeni ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiğini fakat bunun 1 yıl içerisinde çözülmesinin mümkün olmadığını, süreci başlattıklarını, bunun artarak devam edeceğini ifade etti.

-SEÇİM ÜNİVERSİTE SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR-

Çetinsaya, rektör atamaları konusunda da çalışmaların devam ettiğini, yeni yasa kapsamında en önemli tartışma konularından birinin de bu konu olduğunu, Eylül ayında YÖK’ün tüm paydaşlarıyla önerilecek yeni modelleri kamuoyunun bilgisine sunacaklarını kaydetti. Çetinsaya, üniversitelerde yapılan oylamaların sonucuna göre oluşan sıralamaların YÖK ve Cumhurbaşkanı tarafından değiştirilmesinin tepki yarattığının hatırlatılması üzerine de “Açık söyleyeyim seçimin Türkiye’deki üniversite sistemine zarar verdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

-“BEKLENTİLERİNİZİN ÜSTÜNDEKİ YERLERİ DE YAZIN”-

Çetinsaya, tercih yapacak öğrencilere yönelik tavsiyelerinin sorulması üzerine her ilde üniversitelerin açıldığını, kontenjanların arttığını ve alanların genişlediğini, bu nedenle ek kontenjan ya da gelecek seneyi bekleme gibi yolları seçmemeleri gerektiğini söyledi. Adayların tercihlerini yaparken gönüllerinin istediği bölümleri seçmesi gerektiğini belirten Çetinsaya, “Katsayılar kalktığı için bu sene sıralamalarda geçen seneyle kıyaslama oranı kalktı. Uzmanlar kendi beklentilerinin üzerindeki yerleri de yazabileceklerini söylüyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler