Görüş Bildir

YÖK’ten kapatılan üniversitelerin öğrencilerine yatay geçiş kolaylığı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kapatılan üniversite öğrencilerinin yerleştirilmelerine ilişkin yapılan eleştiriler sonrası yeni kararlar aldı. Buna göre, öğrenciler nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacak. Tüm üniversiteler, bu öğrencilere özel olmak üzere istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırabilecek.

YÖK’ten kapatılan üniversitelerin öğrencilerine yatay geçiş kolaylığı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kapatılan üniversite öğrencilerinin yerleştirilmelerine ilişkin yapılan eleştiriler sonrası yeni kararlar aldı. Buna göre, öğrenciler nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacak. Tüm üniversiteler, bu öğrencilere özel olmak üzere istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırabilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kapatılan 15 vakıf üniversitesindeki öğrencilerin başka üniversitelere nakledilmesiyle ilgili gelen eleştirileri değerlendirerek yeni kararlar aldığını açıkladı. YÖK Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu öğrenciler her ne kadar nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacak. Bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus olmak üzere başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversiteler istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırabilecek. Bu öğrencilerin aktarımları sonrasında aynı sınıflarda öğrenci mevcudu artışı yaşanmayacak, eğitim kalitesinde ve niteliğinde herhangi bir düşme olmayacak, üniversiteler gerektiği takdirde şube açabilecek.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bilindiği üzere 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 15 Vakıf Yükseköğretim Kurumu kapatılmış, bu üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu tarafından diğer üniversitelere yerleştirileceği, bu şekilde yerleştirilen öğrencilerin, mezun oluncaya kadar ilgili vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri yerleştirileceği devlet veya vakıf üniversitesine ödemeye devam edecekleri hükme bağlanmış; bu kararların uygulanması hususunda Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkili kılınmıştır. 28 Temmuz’da gerçekleştirilen Yükseköğretim Genel Kurulu’nda, 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin hangi üniversitelere yerleştirileceği hususu ile uygulamaya yönelik usul ve esaslar görüşülerek karara bağlanmış ve kapatılan 15 üniversitenin 14’ünün öğrencileri aynı ildeki devlet veya vakıf üniversitesine yerleştirilmiştir. (Kapatılan Kanuni Üniversitesi eğitim öğretim başlamadığı için bu kapsamda bir işlem yapılmamıştır.)

Kapatılan üniversite öğrencilerinin yerleştirilmelerine ilişkin almış olduğumuz kararlara yapılan eleştiri ve yaşanan tartışmalar tarafımızca izlenmektedir ve konuya ilişkin yeni bir karar almamızı da gerekli kılmıştır. Zor durumlar zorunlu tedbirleri almayı gerektirir. Bu sorunun tüm taraflar açısından en az zarar görecek şekilde çözülmesine çalışılmakta. Alınan kararın sadece lisans ve ön lisans öğrencileriyle sınırlı olmadığı, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık vb.) ve ayrıca önemli miktarda yabancı uyruklu öğrencileri de kapsadığı unutulmamalı. Kapatılan üniversite öğrencilerinin almış olduğu dersler, notlar, sınavlar, mazeretler de dâhil olmak üzere bütün verilerin de bir merkezden yürütülmesi bu sürecin sıhhatli yürütülmesinin gerekliliği. Ayrıca bilinmesini isteriz ki yerleştirilen bu öğrenciler yerleştirildikleri yükseköğretim kurumundaki eğitim öğretimin gerektirdiği intibak süreci kapsamında eğitimlerine devam edebilecek. Bu öğrencilerin aktarıldığı devlet üniversiteleri gerekli gördükleri takdirde kendi marka değerini korumak maksadıyla ek dersler veya sınavlarla intibak sürecini gerçekleştirebilecek. Bu öğrencilerin aktarımları sonrasında aynı sınıflarda öğrenci mevcudu artışı yaşanmayacak, eğitim kalitesinde ve niteliğinde herhangi bir düşme olmayacak, üniversiteler gerektiği takdirde şube açabilecek. Bilindiği üzere yerleştirme yapılan devlet üniversitelerimizde kapatılan vakıf üniversitelerinin kampüslerinin tahsisiyle fiziki mekân artışı söz konusu oldu. Bu kapsamda gerekli diğer tüm tedbirler ilgili üniversitelerimizce alınıyor. Ayrıca bu öğrenciler her ne kadar nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacak. Bununla birlikte konuya ilişkin kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve eleştiriler dikkate alınarak bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus olmak üzere başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar başta vakıf üniversitelerine olmak üzere yatay geçiş imkânı sağlayacak ve teşvik edecek. Yükseköğretim Kurulu olarak eğitim ve öğretimin ve diplomaların niteliğinin düşmemesine önem vermekteyiz. Yeni YÖK’ün son bir buçuk yıldan beri almış olduğu kararlar ve süreçler bunun teminatıdır. Son günlerde yaşamış olduğumuz şartlar dâhilinde bile bunu gözetmekteyiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi