Görüş Bildir

Yükseköğretim Kurumları BAP yönetmeliği

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları BAP yönetmeliğinde, fikri mülkiyet ve telif haklarına yönelik dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler kapsamında düzenlemeler yapıldı.

Yükseköğretim Kurumları BAP yönetmeliği

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yönetmeliğinde, fikri mülkiyet ve telif haklarına yönelik dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler kapsamında bazı düzenlemelere gidildi. Yeni düzenlemeye göre, BAP Komisyonları, yetkinliği önceleyen bir yapıya dönüştürülürken, rektörün onayına bağlanan sözleşmelerin süreçleri hızlandırıldı.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan yazılı açıklamada, 2011 sonrasında Türkiye'de araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik süreçlerinde önemli gelişmeler yaşandığının altı çizildi.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi dikkate alındığında bu süreçte yükseköğretim odaklı iki önemli stratejinin nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağına yönelik olması gerektiği vurgulanan açıklamada, 2002'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları BAP Yönetmeliği'nin acil olarak güncellenmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada, bu süreçle ilgili YÖK tarafından ilk defa oluşturulan Üniversite-Sanayi İşbirliği Daimi Komisyonunun bir süreç başlattığı ve yönetmeliği yeniden hazırladığı, YÖK olarak sorumluluk altındaki konuları katılımcı bir yaklaşımla değerlendirmekte ve takibinde de gerekli düzenleyici kararların alındığı vurgulandı.

Yükseköğretim Kurumları BAP yönetmeliği

İlgili tüm paydaşlardan da görüşler alınarak son şekli verilen yönetmeliğin 26 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"BAP Koordinasyon Birimlerinin görev alanı üniversitelerimizin bütünsel araştırma süreci yönetimi yaklaşımı ile yeniden tanımlanmış ve genişletilmiştir. Fikri mülkiyet ve telif haklarına yönelik olarak dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler kapsamında düzenlemeler yapılmıştır. BAP Komisyonları yetkinliği önceleyen bir yapıya dönüştürüldü, rektörün onayına bağlanan sözleşmelerin süreçleri hızlandırıldı. Proje gelişme raporları ve buna ilişkin düzenlemelerde üniversitelerimize daha fazla yetki verilmiştir.

Ödenekler ve muhasebe işlemlerine yönelik olarak yıllar içinde değişen düzenlemelere uyumlu hale getirilmiştir. YÖK'ün öncülüğünde gerçekleştirilen bu önemli gelişmenin üniversitelerimiz için hayırlı olmasını diliyor ve bu sürece katkı veren başta Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sayıştay yetkili birimleri ve ilgili tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile Türk yükseköğretim sistemimizi daha iyi noktaya taşımak için gerekli mevzuat düzenlemelerinin devam edeceğini de kamuoyuna bildiririz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi