1 Temmuz'da ekmekler değişecek!

Yeni düzenleme 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin gramajı düşerken tuz miktarı azalacak, kepek oranı artacak.

1 Temmuz'da ekmekler değişecek!

Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili düzenleme 1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe giriyor. Düzenlemeye göre kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yasaklanırken, vatandaş ekmeğe elini süremeyecek. Ekmeğin gramajı düşerken tuz miktarı azalacak, kepek oranı ise yükselecek. Fırın ve bakkal, ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin satıldığı ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak.

 

EKMEK ARTIK KEPEKLİ OLACAK

Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kuralları ihlal edilemeyecek. Örneğin bir bakkal eline eldiven geçirmeden satış yapamayacak. Ekmeği arabayla fırından getiren kişi de eldiven takacak. Ürünlerin üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin getirilen mecburiyet kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında ekmek üretiminde, dağıtımında ve fırınlarda ekmek satışında çalışan personelin gıda hijyeni eğitimlerine ilişkin protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında yapılan eğitimler devam ediyor. Tebliğin getirdiği yükümlülüklere aykırı davrananlara ise cezaî yaptırımlar öngörülüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz