12.12.12'de 112 yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yarın yatırım maliyeti yaklaşık 16 milyar lira olan 112 tesisi, toplu açılış ile hizmete alacaklarını bildirdi.

12.12.12'de 112 yatırım

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 10 Ekim 2010'da 110, 11 Kasım 2011'de 111 dev tesisi hizmete sunduklarını belirterek, bu yıl da ''geleneği bozmayarak 12.12.2012 tarihinde; baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri, ormanlar, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarını içeren 112 tesisin açılışını yapacaklarını'' ifade etti.

112 tesis ile 15 milyar 952 milyon liralık yatırımın hizmete alınacağını kaydeden Eroğlu, bu tesislerin hizmete alınmasıyla yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazinin sulanacağını, yıllık yaklaşık 8,4 milyar kilowatt saat elektrik üretileceğini, 614 milyon metreküp içme suyu sağlanacağını duyurdu.

Eroğlu, hizmete girecek tesisler arasındaki Artvin Deriner Barajı'nın, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın da altıncı en yüksek barajı olacağının altını çizerek, 2,5 milyar liraya mal olan barajın, yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt saat elektrik üreteceğini ifade etti.

Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak Deriner Barajı'nı, 530 milyon liraya mal olan Yozgat Çekerek Barajı'nın izleyeceğini belirten Eroğlu, bunların yanı sıra aralarında Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı, Bayburt Demirözü barajlarının da bulunduğunu toplam 16 barajın işletmeye alınacağını bildirdi.

Eroğlu, DSİ tarafından inşa edilen ve toplam 5 milyar lirayı aşkın yatırım tutarı olan barajların yanı sıra Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde özel sektöre inşa ettirilen, 1 milyar 259 milyon lira ile Sinop Boyabat Barajı ve 26 adet özel sektör HES yatırımının da işletmeye alınacağını açıkladı.

İstanbul'da 3 milyon nüfus için yeni içme suyu tesisleri

İçme suyu tesislerinde ilk sırayı İstanbul'un alacağını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

''Aralarında Melen'in de bulunduğu tesislerin açılışı ile İstanbul'da 3 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılayacak tesisler hizmete alınmış olacak. Söz konusu tesislerin işletmeye alınması ile İstanbul'a yıllık 268 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. Ülke genelinde hizmete alınacak içme suyu yatırımları ile toplam 614 milyon metreküp içme suyu vatandaşın hizmetine sunulacak.''

Eroğlu, yarın hizmete alınacak tesislerle ilgili de ''Yatırımlar ekonomiye katkılarının yanı sıra istihdam sağlanması bakımından da büyük fayda yaratacak. Milletimizin refah artışına önemli katkısı olacak bu yatırımları hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz