40 derece sıcakta 40 liralık yevmiye!

Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı Bahşılar köyünde yaşayan mevsimlik tarım işçileri 40 dereceye ulaşan sıcak havaya rağmen günlük 40 lira yevmiye kazanabilmek için Diyarbakır'daki tarım arazilerinde çapa yapıyor

40 derece sıcakta 40 liralık yevmiye!

Hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı Diyarbakır'da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışanlar, para kazanabilmek için zor koşullarda çaba gösteriyor.

Eğil ilçesine bağlı Bahşılar köyünde yaşayan mevsimlik tarım işçileri güneş altında günlük 40 lira yevmiye kazanabilmek için Diyarbakır'daki tarım arazilerinde günlük yaklaşık 12 saat çapa yapıyor.

61 yaşındaki Hacı Memiş, zor koşullarda mevsimlik tarım işçisi olarak çalışarak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

"10 yıldır Diyarbakır'ın ilçelerinde ve köylerinde çapa yapıyorum. Rahatsızım, sıcak havada zorlanıyorum ancak ekmek parası için mecburen çalışıyoruz." diyen Memiş, çapa işinin ortalama 45 gün sürdüğünü belirtti.

"SICAKTA ÇALIŞMAK ZOR AMA EKMEK DAVASI"

12 çocuk babası Şükrü Memiş (39) ise askerden geldiğinden bu yana mevsimlik tarım işçiliği yaparak yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Sabah tarlalara geldiklerini akşam saatlerine kadar güneş altında çalıştıklarını ifade eden Memiş, "Sabahtan akşama kadar çalışıyorum ve yevmiye olarak 40 lira alıyorum. Bu sıcakta çalışmak, aldığım ücretle geçinmek zor ama ekmek davası. Çalışmazsak geçinemiyoruz." diye konuştu.

Memiş tarlalarda çalışan işçilerin çoğunun akraba olduğunu kaydetti.

"Okul harçlığımı kazanmak için çalışıyorum"

Lise 2. sınıf öğrencisi İbrahim Halil Memiş de 5 kardeş olduklarını, hepsinin de eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

"44 derece sıcaklıkta çalışıyoruz. Aileme yük olmamak, okul harçlığımı kazanmak için çalışıyorum." ifadelerini kullanan Memiş, bilgisayar öğretmeni olmayı istediğini aktardı.

Hüseyin Memiş (17) ise imkansızlıklar nedeniyle okuyamadığını, mevsimlik tarım işçiliğinden elde ettiği kazançla kardeşlerini okuttuğunu anlattı.

Okuyamadığı için pişman olduğunu dile getiren Memiş, kardeşlerinin de aynı pişmanlığı yaşamaması amacıyla eğitimlerine katkı sunmaya çalıştığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz