40 yıllık rüya

İlk kanalizasyon hattının 1972'de yapıldığı, yağmur suyu hattının ise hiç olmadığı Bingöl'de, kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesi çalışması törenle başladı.

40 yıllık rüya

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Bazıları laf ediyorlar, iş yapmıyorlar ama iş yapanlara da taş atıyorlar'' dedi.

Bingöl'de incelemelerini sürdüren Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl Belediyesi'nce Kültür Mahallesi'ndeki Turgut Özal İlköğretim Okulu Bahçesi'nde düzenlenen ''Kanalizasyon, Yağmur Suyu ve İçme Suyu Hatları Yapımı'' temel atma törenine katıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende konuşan Bakan Yılmaz, böylesi büyük projeleri gençler ve çocukların geleceği için yaptıklarını belirterek, kentin altyapı sorununu çözecek projelerin temel atma töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin, gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünen bir siyaset yaptığını kaydeden Bakan Yılmaz, şöyle dedi:

BİNGÖL'ÜN 40 YILLIK HAYALİ

''Popülizmle değil, göz boyamayla değil, hemen bir makyaj yapalım insanların gözünü boyayalım, anlayışıyla değil, gelecek nesilleri düşünen bir anlayışla hizmet üretmiştir. Bugün burada, temelini atacağımız bu büyük proje de bu anlayışın en güzel yansımalarından bir tanesidir. Belki rahatsızlık vereceğiz, yollar toz duman olacak, çamur olacak, bize belki kızacaksınız, belki seçimlerden önce siyaseten bizim için sıkıntılı tartışmalar olacak, hiç önemli değil, biz şuna yürekten inanıyoruz; bu çocuklarımızın geleceği için yatırım yapalım, Bingöllümüzün geleceği için yatırım yapalım varsa siyasi bedelini ödeyelim hiç önemli değil, bugün çok mutlu bir günümüzdeyiz.''

Bingöl'ün 100 yıllık özlemi olan altyapı sorununun nihayet çözüme kavuşacağını ifade eden Yılmaz, ''Bingöl'ün çok uzun zamandır beklediği, özlemini duyduğu yürekten arzu ettiği bir hayalin gerçek hale gelişini görüyoruz. Bütün uzak mesafeler bir ilk adımın atılmasıyla kısalmaya başlar. O ilk adım, çok önemli işin yarısıdır. Bingöl halkı olmasa, bize destek vermese, dua etmese, talepte bulunmasa, bizimle gönül birliği içinde olmasa inanın bu proje gerçekleşemezdi'' diye konuştu.

Yapılan projelerin merkezi hükümetin değil, mahalli idarelerin işi olduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, başbakanın talimatıyla Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) geliştirerek, finans imkanı kısıtlı olan belediyelere destek olduklarını anlattı.

SUKAP isminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından konulduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, program kapsamında nüfusu 25 binin altında olan belediyelere yüzde 50 hibe ve yüzde 50 kredi desteği, nüfusu 25 binden fazla olan belediyelere de uzun vadeli kredi sağladıklarını belirtti.

YAŞAYAN İNSANLARIN İSTEKLERİ

Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İşte bu SUKAP ile şehirlerde yaşayan insanımıza hükümet olarak çok ciddi bir destek, çok güçlü bir program oluşturduk. Sadece 2011 yılında bin 617 belediyeye ait 2 bin 107 projeyi programa aldık. 2012 yılında buna 363 proje daha ilave ettik. Toplam sayı 2 bin 470'e çıktı. 2011'in sonu itibarıyla 207 altyapı işi ihale edildi. 34 proje de ihale sürecinde. Toplam 1 katrilyondan fazla eski paraya tekabül ediyor. Bugünkü parayla toplam 1 milyar liradan fazla parayı Türkiye genelinde bu projelere tahsis ettik. 2011 yılında merkezi bütçeden İl Bank'a 400 milyon lira transfer ettik. Bu işler için 2012'de de 500 milyon Türk Lirasını bu projelerde kullansın diye İl Bank'a transfer ettik.''

BİNGÖL'E DOĞALGAZ GELİYOR

Bingöl'ün içme suyu, yağmursuyu ve kanalizasyon işini eş zamanlı başlattıklarını kaydeden Bakan Yılmaz, çalışma süresince vatandaşların duyarlı olmasını isteyerek, ''Bir kanalizasyon için kaz kapat, bir yağmur suyu için kaz kapat, hatta elektrik işini de buna kattık. Dolayısıyla birçok işi aynı anda yapacağız. Bir defa zahmetini çekeceğiz ondan sonra da bunun sefasını süreceğiz. Diğer taraftan doğalgaz çalışmalarımız devam ediyor, mühendislik çalışmaları bitti. İhale aşamasına geldi. Fakat doğalgaz yanıcı bir madde olduğu için bu tür işlerle bir arada kazılamıyor, onun için teknik anlamda ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor. Doğalgazın yapım ihalesini bu sene gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Bingöl'ün bir değişim, dönüşüm süreci yaşadığını, kentin nüfusunun 100 bini aşması halinde bu değişim, dönüşümün daha hızlı gelişeceğini ifade eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Baktığınız zaman Bingöllümüz bir değişim ve dönüşüm sürecinde. Az kaldı biraz daha nüfusumuzu artırırsak 100 bini geçeceğiz inşallah. Biraz göçle, biraz da Bingöllülerin gayretiyle diyelim, inşallah 100 bini geçeceğiz. Bazı belde ve köyler de var çevrede aslında onları da bağlayabilsek çok daha büyük bir şehir haline geleceğiz. Kim ne derse desin Bingöl değişiyor, dönüşüyor. Kimse bizi kandıramaz, biz Bingöllüyüz, ben çocukluğumu buralarda yaşadım. Bingöl'ün ne olduğunu geçmişini, geçmişte ne noktada olduğunu, bugün nerelere geldiğini gözümüzle görüyoruz. Bazıları laf ediyorlar, sloganlar atıyorlar, iş yapmıyorlar ama iş yapanlara da ellerinden geldiğince taş atıyorlar. Atsınlar önemli değil ben inanıyorum ki Bingöl halkı kimin ne yaptığını gayet iyi görüyor ve anlıyor.''

YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN GETİRDİĞİ

Bölgede daha fazla özel sektör yatırımı görmek istediklerini anlatan Bakan Yılmaz, bunun için Yeni Teşvik Sistemi ilan ettiklerini ifade ederek, bunun için 6 bölge belirlediklerini söyledi. Doğu ve Güneydoğu'daki illere büyük teşvikler verdiklerini sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, şöyle dedi: ''Artık yatırımcıların bahanesi kalmadı. Terör hadiseleri kamu yatırımlarını biraz geciktirse de sonuçta biz devletiz, tedbirimizi alıp yatırımlarımızı yapıyoruz, yapmak da durumundayız. Fakat maalesef özellikle terör özel sektör yatırımlarını daha çok etkiliyor. Özel sektör, özel sermaye, bir yerde huzursuzluk varsa gelip orada yatırım yapmıyor. Bunu da zorlayamıyorsun. İnşallah huzur ve güven ortamı daha artar. Daha demokratik bir Türkiye, yeni bir anayasayla daha ileri demokrasiye sahip bir Türkiye'de huzurun olduğu, kimsenin kimse ile kavga etmediği herkesin bir kardeşlik hukuku içinde Türkiye'yi daha ileri götürmeye çalıştığı dünya ile yarıştığımız bir Türkiye de Bingöl de çok farklı noktalara gidecektir.''

Kaynak: Diyarbakır Söz