Görüş Bildir

"5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi"

Orman Genel Müdürlüğünce 2015'de uygulamaya konulan "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" çerçevesinde atıl durumdaki bozuk ormanlar, orman köylüsüne gelir kapısı yapılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) 2015'de uygulamaya konulan "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" çerçevesinde, bugüne kadar bin 506 köyde yaklaşık 4 milyon 200 bin gelir getirici fidanın toprakla buluşturulduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2015-2019 arasını kapsayan sürede uygulanacak "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" ile orman köylüsüne yeni gelir imkanı sağlandığı belirtildi.

Proje çerçevesinde bakanlığın 32 bin 429 hektar alanda gelir getirici orman tesis etmeyi planladığı ifade edilen açıklamada, bugüne kadar bin 506 köyde yaklaşık 4 milyon 200 bin ceviz, badem, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu, aşılı zeytin gibi gelir getirici fidanları toprakla buluşturduğu kaydedildi.

- "Kırsaldaki vatandaşlar yerinde kalkındırılıyor"

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, her zaman orman köylüsünün yanında olduklarını dile getirdi.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşadığını belirten Eroğlu, bu projelerle atıl durumdaki bozuk ormanları verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmayı ve kırsaldaki vatandaşları yerinde kalkındırmayı amaçladıklarını anlattı.

Bozuk orman alanlarında tesis edilecek gelir getirici ormanların tamamen orman teşkilatı tarafından oluşturulduğunu vurgulayan Eroğlu, "Bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılacak. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın olacak." bilgisini aktardı.

- "Ormanlar, eşit ve adil bir şekilde kurayla dağıtılıyor"

Tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde orada yaşayan köylülere kurayla verileceğini kaydeden Eroğlu, "Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise kurayla bu alanları adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz." ifadesini kullandı.

Uygulama sayesinde vatandaşların oradaki ağaçlara sahip çıktığını ve çok daha iyi baktığını belirten Eroğlu, elde edilen gelirlerle orman köylüsünün refah düzeyini artırdığını, köyden kente göçün de önüne geçildiğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi