Görüş Bildir

90 bin liralık yatırımla ayda 100 bin lira gelir

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, atık su tesisinde enerji üretimine başladı.

90 bin liralık yatırımla ayda 100 bin lira gelir

Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy'un talimatıyla belediye ekipleri, vatandaşın yıllardır hasret kaldığı kaliteli belediyecilik hizmetinin gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Bu kapsamda belediye; temizlik, asfalt, yeşil alan, içme suyu, yol yapımında kısa sürede önemli mesafe katederken diğer taraftan da başta kadın ve çocuk ile dezavantajlı aileler olmak üzere toplumun her kesimine destek sunuyor.

Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, Batman Çayı kenarında 12 milyon avro harcamayla kurulan ve 2011 yılında faaliyete giren atık su arıtma tesisinde metan gazından elektrik enerjisi üretilmesini için proje hazırladı. Proje kapsamında tesise 90 bin lira maliyetle kojenerasyon elektrik üretim ünitesi oluşturuldu. bu ünite sayesinde atık sudan oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıca fiziksel arıtmadan elde edilen katı atıklardan ise gübre üretimi gerçekleştiriliyor.

- "Bu konuda belediye geri kalmış"

Başkan Vekili Aksoy,   kurdukları ünitenin 90 bin liraya mal olduğunu söyledi.

Atık tesisinde enerji üretimi yaptıklarını dile getiren Aksoy, "90 bin liralık bir yatırımla ayda 100 bin liralık elektrik üretiyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de belediye bütçesine katkı sağlamış olduk." dedi.

Batman'ın gerek katı atık ve gerek kanalizasyon atıklarının değerlendirilmesi konusunda istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Üzülerek söylemek zorundayım ki gerek katı atık konusunda gerek kanalizasyon atıkları konusunda istenilen yerde değiliz. Bu konuda belediye geri kalmış. Biz bu farkı kapatmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hem atıkların çevre sorunu olmaktan çıkması açısından hem de ekonomik değeri olan atıklardan yararlanmak açısından çalışmalarımızı en kısa zaman da tamamlamış olacağız."

BASKİ Müdürü Ercan Gün ise kurulun tesiste metan gazından elektrik enerjisi üretildiğini belirterek, "Batman Çayı'nı temizlerken hem enerji üretiyoruz hem de atıkları gübre olarak kullanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi