Görüş Bildir

ABD, FED faiz kararını açıkladı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 2016 yılının ilk Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri sabit tuttu

ABD, FED faiz kararını açıkladı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 2016 yılının ilk Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri sabit tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz Aralık ayında yaklaşık 10 yıl sonra ilk defa faizleri artırmasının ardından yaptığı ilk para politikası toplantısında faizleri sabit tuttu.

Piyasalarda beklenti de Fed'in Ocak ayı toplantısında faiz artışına gitmeyeceği yönündeydi. Kurul faize ilişkin kararı oybirliği ile aldı.

Fed, küresel gelişmeleri yakından izlediğini belirtti. Yapılan açıklamada; "Komite küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından takip etmekte ve bunların işgücü piyasası ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir" dendi.

Fed 15-16 Aralık tarihlerindeki FOMC toplantısında yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini yüzde 0,25 yükselterek tavanı yüzde 0,50'ye çıkarmıştı. Fed bu tarihten önce en son Temmuz 2006'da faiz artırmıştı.

2016 yılının ilk Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, ABD'de sert hava koşulları nedeniyle video konferans şeklinde yapıldı.

DOLAR NE OLDU?

Karardan önce 2,99 TL seviyesinde işlem gören Dolar 3,00 TL üzerine çıktı. Euro/Dolar paritesi ise 1,08'den 1,09'a yükseldi.

Fed'in 16 Aralık'taki faiz artışından sonra piyasa beklentisi bankanın 2016'da 25'er baz puanlık dört faiz artışına gideceği yönünde gerçekleşmişti. Ancak 2016 yılının ilk günlerinden bu yana hisse senedi piyasalarındaki satış dalgası ve başta petrol olmak üzere emtiadaki düşüş nedeniyle artan oynaklık Fed'in faiz artış hızına ve adedine dair beklentileri aşağı çekti. Fed'in Mart ayında bir faiz artışına gideceğine dair beklentiler de şimdiden geriledi.

KADEMELİ ARTIŞ

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışına gittikleri Aralık toplantısından sonra yaptığı basın toplantısında ABD'nin en kötü finansal krizden toparlanma yaşadığını, istihdamda önemli gelişme olduğunu ancak henüz hedefe ulaşılamadığını söyleyerek faiz artışının ardından Fed'inpara politikası genişleyici tutumununun süreceğini kaydetmişti.

Yellen; "Para politikamız maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefimize ulaşmaya yönelik olacaktır. Komite kademeli bir para politikası uygulayacaktır" demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir