Görüş Bildir

''AB'deki kriz, otomotiv ihracatını daralttı''

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin raporuna göre, sektör, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 daralarak, 1 milyar 465 milyon dolarlık ihracata imza attı

''AB'deki kriz, otomotiv ihracatını daralttı''

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) hazırladığı Temmuz ayı ihracat raporuna göre, sektör, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 daralarak 1 milyar 465 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, tüm ürün gruplarında gerileme yaşandığını belirterek, ''bunun arkasında AB ülkelerindeki ekonomik krizin yattığı'' değerlendirmesinde bulundu.

OİB Temmuz ayı ihracat rakamlarını raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde Temmuz ayında yüzde 5,5 daralmayla 10 milyar 850 milyon dolarlık ihracata imza atılırken, otomotiv endüstrisi de bu gerilemeden payını yüzde 22 seviyesinde aldı.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, yazılı açıklamasında, ''tüm ürün gruplarında gerileme yaşandığını, bunun arkasında AB ülkelerindeki ekonomik krizin yattığını'' ifade etti.

Döviz kurlarındaki parite etkisine de dikkati çeken Sabuncu, Temmuz ayında avronun dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle 185 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığını belirtti.

''AB ülkelerinde sıkıntı yaşanıyor''

Ana sanayide yaşanan büyük orandaki düşüşlerin başlıca pazar konumundaki AB ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığına işaret eden Sabuncu, ''Temmuz 2012'de AB'de en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin tamamına yönelik ihracat düşüşleri meydana gelmiştir. AB ülkelerinde yaşanan yüzde 32'lik gerileme Haziran 2009'daki yüzde 40'lık düşüşten bu yana AB ülkelerine yönelik en yüksek oranlı daralma oldu. AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı da Aralık 2008'deki yüzde 60'tan bu yana en düşük seviye olan yüzde 63'e gerilemiştir'' ifadesini kullandı.

Yılın ilk yarısında AB binek otomobil pazarının yüzde 6,8, ticari araçlar pazarının da yüzde 10,8 daraldığını belirten Sabuncu, ''AB kaynaklı bu daralmalar bizim ihracatımıza yansımaktadır. Bu nedenle pazarlarımızı çeşitlendirmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. AB dışındaki Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Afrika gibi pazarlarda ihracat artışı göstersek de bu bölgelerin pazar büyüklüğü AB boyutlarında olmadığı için yansıması rakamlarımızda büyük değişikliklere neden olmuyor. Amacımız AB'nin ihracat ağırlığını tüm bölgelere yaymak'' görüşünü ifade etti.

Tüm ana ürün gruplarında gerileme

OİB'in Temmuz ayı raporuna göre, otomotiv endüstrisi ihracatındaki tüm ana ürün gruplarında gerileme yaşandı. Buna göre yan sanayi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 gerileyerek 629 milyon dolarlık ihracata imza atarken, bunu binek otomobiller yüzde 33 daralma ve 442 milyon dolarlık dış satışla izledi. Bu ürün gruplarını ise yüzde 39 daralma ve 271 milyon dolarlık ihracatla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 20 azalış ve 82 milyon dolarla otobüs, minibüs, midibüs ile yüzde 82 artış ve 42 milyon dolarlık dış satışla diğer başlığı altındaki ürünler takip etti.

Yılın 7 aylık döneminde ise otomotiv endüstrisi toplam ihracatı yüzde 5 azalışla 11,5 milyar dolar oldu. Ürün gruplarında yan sanayi yüzde 4 artışla 4,9 milyar dolarlık ihracata imza attı. Bunu binek otomobiller yüzde 8 gerileme ve 3 milyar 708 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 20 daralma ve 2 milyar 74 milyon dolar, otobüs, minibüs, midibüs ürün grubu da yüzde 1 gerileme ve 603 milyon dolarlık ihracatla takip etti. Diğer başlığı altında ise yüzde 49 artışla 214 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

Temmuz ayı ihracatının ülke bazlı da incelendiği rapora göre, dış satışlarda Almanya yine lider. Ancak bu ülkeye satışlar da yüzde 16 geriledi ve 239 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Almanya'yı yüzde 33 daralma ve 166 milyon dolarla Fransa, yüzde 39 azalış ve 110 milyon dolarla İtalya izledi.

AB'deki daralmaya karşın Temmuz ayında Irak'a ihracat yüzde 158 artışla 33 milyon dolar, Fas'a yüzde 99 artışla 22 milyon dolar, ABD'ye yüzde 5 artışla 90 milyon dolar oldu.

Temmuz ayında AB ülkeleri yüzde 63 pay ve 926 milyon dolarla ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer aldı. AB ülkelerine yönelik ihracatın bir önceki döneme göre yüzde 32 gibi bir oranda azalması dikkati çekti.

Temmuz ayında Orta Doğu ülkelerine yüzde 16 artışla 115 milyon dolar, Afrika ülkelerine yüzde 28 artışla 101 milyon dolar, Türk Cumhuriyetlerine de yüzde 36 büyüme artışla 23 milyon dolarlık ihracat artışı yaşandı.

Yılın 7 aylık döneminde ise ülke bazlı ihracatta Almanya'ya yüzde 0,25 artışla 1 milyar 768 milyon, Fransa'ya yüzde 14 daralmayla 1 milyar 328 milyon, İtalya'ya da yüzde 27 daralmayla 1 milyar 27 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Aynı dönemde Rusya Federasyonu'na yüzde 7 yükselişle 576 milyon, ABD'ye yüzde 27 artışla 555 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi