Görüş Bildir

Alaşehir ve Sarıgöl'de üzüm bağlarını don vurdu

MANİSA'nın Alaşehir ve yöresinde, 18-22 Mart tarihleri arasında özellikle gece saatlerinde sıfırın altında 2 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle erkenci üzüm bağlarında yüzde 30 ile 80 arasında zarar meydana geldi.

Alaşehir ve Sarıgöl'de üzüm bağlarını don vurdu
Alaşehir Ziraat Odası tarafından bu sabah yapılan incelemelerde çukur ve dere kıyısı bölgelerde 'superior' cinsi üzüm bağlarında yüzde 80 oranında zarar tesbit edilirken, Alaşehir Çayı boyunca Hacıaliler, Sobran, Subaşı, Çakırcaali, Ilgınköy, Baklacı, Akkeçili mahallelerinde zarar yüzde 80, Kasaplı, Matarlı, Türkmenköy, Tepeköy mahallerinde ise yüzde 30-40 arasında hasarlar tespit edildi. Sultaniye üzüm bağlarında da ortalama yüzde 30 civarında don nedeniyle zarar meydana geldiği ortaya çıktı.
Alaşehir Ziraat Odası Tarım Danışmanı Dündar Yalçın, don zararını minimum seviyeye indirmek için önceden üreticilerin uyardıklarına dikkati çekip, "Toprak işlemenin sakıncalarının bu dönemde ortaya çıktığını toplantılarda anlattık. Damlama suyu olanların mutlaka sularını açmalarını istedik. Bu don zararında en avantajlı durum sigorta yaptıran üretici sayısının fazla olması oldu. Bankaların kredi çeken üreticilere TARSİM Sigortası yaptırmayı zorunlu kılması bu yönde olumlu oldu. Bu sayede sigorta yaptıran üretici sayısı yüzde 90'lara yaklaştı. TARSİM sigortası olan üreticilerimiz bir an önce sigorta şirketinin acentelerine gidip, tespit yaptırtmaları gerekir" diye konuştu.
Sarıgöl'e bağlı Çavuşlar, Dindarlı, Dadağlı, Özpınar Mahallesi'ndeki üzüm bağları da don olayı nedeniyle zarar gördü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi