Görüş Bildir

Almanya 1 trilyon euroluk "mega" zararın eşiğinde

Almanya'nın saygın ekonomi enstitülerinden ifo'nun başkanı Prof. Hans- Werner Sinn zayıf AB ülkelerinin iflas etmesi ve buna bağlı olarak da Euro bölgesinin çökmesinin Almanya açısından “mega” düzeyde zarar edilmesi anlamına geldiği uyarısında bulundu.

Almanya 1 trilyon euroluk

Ekonomisi sallantıda olan Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in iflas etmesi halinde Almanya'nın uğrayacağı zararın 700 milyar euroya ulaşacağını belirten Prof. Sinn, Federal Merkez Bankası'nın tahsil edemeyeceği meblağın da 300 milyar euroya varacağını kaydetti.

Rheinische Post gazetesine konuşan ifo Başkanı, "Euro'yu kurtarmak için halihazırda devasa bir risk almış durumdayız. Yunanistan'ın bize kaybettireceği 80 milyar euro bu rakamın yanında çok küçük kalıyor.” diye konuştu.

Prof. Sinn Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkarılması gerektiğini belirterek, “Zaten bundan iki yıl önce Yunanistan'ın bunu kendi çıkarı içingerektiğini söylemiştim. Yunanistan, Euro bölgesi içinde, iktisadi bunalımdan çıkmak için ihtiyaç duyduğu rekabet kabiliyetini elde edemeyecek.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da bu ay yapılan seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlandığı için seçimler gelecek yinelenecek. Yapılan anketler seçimlerde bu kez AB ve IMF'nin talep ettiği tasarruf planlarına karşı çıkan siyasi kanadın oylarını arttıracağını gösteriyor. Bu ise ekonomi çevrelerinde Yunanistan'ın iflas edebileceği ve bunu takiben de eski para birimi drahmiye geri dönülebileceği endişesinin yaşanmasına yol açıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi